Taki obiad podam w tą niedzielę. Filet z kurczaka nigdy nie smakował lepiej
Wyczerpałaś już wszystkie przepisy i nie wiesz, co przygotować na niedzielny obiad? W takim razie te przepis jest dla ciebie. Przygotowany według niego filet z kurczaka jeszcze nigdy nie był tak smaczny i soczysty. Czytaj dalej, a dowiesz się przygotować obiad, który zachwyci całą rodzinę.
Obiad na niedzielę nie musi być nudny
Rosół i schabowy to klasyczne dania na obiad na niedzielę. Choć są smaczne, po jakimś czasie mogą się zbudzić. Co wtedy zrobić? Gospodynie zaczynają szukać sposobów, aby w jakiś sposób urozmaicić posiłek.
Jednym z nich jest przepis, który poznasz w dalszej części artykułu. Przygotujesz z nim filet z kurczaka, który jest najpopularniejszym i jednym ze smaczniejszych mięs. Okazuje się, że przygotowane w ten sposób jeszcze nigdy nie było tak smaczne i soczyste. Domownikom zasmakuje tak bardzo, że o mielonych i schabowych na obiad zapomną na długo.
Biedronka już ogłosiła. Tylko dziś ten produkt dostaniesz za ułamek cenyFilet z kurczaka to podstawa
Zanim poznasz przepis, musisz dowiedzieć się także, jakie składniki będą potrzebne do przygotowania tego dania na obiad. Nie ma ich zbyt wiele, ale jednym z ważniejszych jest filet z kurczaka, dlatego kup go w sprawdzonym sklepie mięsnym. Wtedy będziesz mieć pewność, że mięso jest świeże i pochodzi od dobrego producenta. Oprócz tego składnika niezbędne są także inne produkty, które nadadzą całej kompozycji wyjątkowego smaku. Składniki wraz z proporcjami umieściliśmy na liście poniżej. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie, pochodzą z kanału Moje Domowe Jedzenie, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 150 g żółtego sera w kostce
- 8 pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 1 papryka
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- ½ szklanki śmietany 30%
- 5 łyżek oliwy
- ½ pęczka szczypioru
- mielona słodka papryka
- czosnek granulowany
- pieprz
- sól
Przepis na obiad na niedzielę
Do miski wlej oliwę i wsyp mieloną słodką paprykę, czosnek granulowany, pieprz oraz sól. Wymieszaj składniki, a następnie włóż oczyszczone i pokrojone na plastry filet z kurczaka. Następnie rozgrzej patelnię i ułóż na niej mięso. Smaż je z dwóch stron na średnim ogniu, aż zarumieni się na złoty kolor.
Umytą paprykę pokrój na małe kawałki. Cebulę i pieczarki drobno posiekaj w małą kostkę. Na tej samej patelni podsmaż warzywa. W czasie smażenia przypraw je pieprzem, solą i wymieszaj. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj przecier pomidorowy i śmietanę. Wymieszaj składniki i smaż je do momentu zgęstnienia sosu.
Do naczynia żaroodpornego włóż podsmażony filet z kurczaka, a następnie ułóż na nim sos z warzyw. Wierzch obsyp startym na dużych oczkach tarki serem i umieść w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25 minut. Danie przyozdób drobno posiekanym szczypiorem i podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami.