Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mało kto robi dżem z tych owoców. Bije na głowę wszystkie inne
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 27.09.2024 19:57

Mało kto robi dżem z tych owoców. Bije na głowę wszystkie inne

dżem z gruszek
Fot. Canva/Afrika images

Jeśli twoja rodzina uwielbia dżem, koniecznie musisz przygotować ten z przepisu. Przetwory przygotowane z tego owocu przebiją wszelkie inne. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jaki owoc chodzi oraz poznasz przepis na dżem. 

Dżem lepszy niż inne

Dżem z truskawek, porzeczek i malin to już klasyczne przetwory tego typu. Okazuje się, że można przygotować także dżem z gruszek. Ten niedoceniany owoc jest smaczny, słodki i zawiera sporo cennych witamin. Dlatego warto przygotowany z niego dżem na zimę będzie, jak znalazł. 

Z przepisem umieszczonym poniżej przygotujesz go w bardzo łatwy i niezbyt czasochłonny sposób. W dodatku liczba potrzebnych składników jest ograniczona do minimum. O tym, co będzie ci potrzebne i jak zrobić dżem, dowiesz się z dalszej części tekstu.

gruszki.jpg
Fot. Canva/Malsveta
Zrobiłem na próbę sernik Rafa Koralowa od Heni. W życiu nie jadłem lepszego

Gruszki i dwa inne dodatki

Najważniejszym składnikiem przetworów, co niedziwne, są gruszki. Aby dżem wyszedł idealny i smaczny potrzebować będziesz jeszcze dwa składniki. Wszystkie produkty wraz z proporcjami umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i pamiętaj, aby żadnego z nich nie pomijać.

Składniki:

  • 2 kg gruszek
  • 500 g cukru
  • 2 cytryny

Przepis na dżem z gruszek

Zacznij od obrania gruszek i pozbądź się z nich gniazd nasiennych. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Zasyp je cukrem i wlej sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. 

Owoce podgrzewaj na małym ogniu przez godzinę. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wymieszać składniki. Gotuj je tak długo, aż masa zgęstnieje, a owoce zmiękną. 

Dżem przełóż do wymytych i wyparzonych słoików. Szczelnie je zakręć i odstaw do góry dnem. Kiedy słoiki ostygną, przenieś je w chłodne i zacienione miejsce, a przetwory wytrzymają do zimy. 

dże m.jpg
Fot. Canva/Africa images