Smakosze.pl Porady Wsyp do rosołu porządną garść tej przyprawy. Wyjdzie lepszy niż kiedykolwiek
Fot. Canva/valentysemenov

Wsyp do rosołu porządną garść tej przyprawy. Wyjdzie lepszy niż kiedykolwiek

23 listopada 2024

Gdy na zewnątrz coraz chłodniej szukamy smacznego sposobu, by się rozgrzać. Idealny do tego będzie rosół z wyjątkową przyprawą. Dzięki niej zupę zjemy ze smakiem i wyjdzie nam to na zdrowie.

Rosół z wyjątkową przyprawą

Rosół jest niekwestionowanym królem polskich zup. Gotowany na mięsie drobiowo-wołowym, czasem z dodatkiem kaczki, pełen jest też pysznych warzyw . Opalona cebula podkręca jego smak, podobnie jak kozieradka. Rosół wspaniale smakuje i dobrze rozgrzewa,

Teraz możemy sprawić, żeby rozgrzał nas jeszcze bardziej. Jak to zrobić? Podczas gotowania należy wsypać do rosołu wyjątkową przyprawę . Z nią rosół będzie jeszcze lepszy, zdrowszy i idealny na chłodne dni. Przyprawa curry doskonale nas rozgrzeje.

rosół
Fot. Canva/oksanashufrych
Zimą nie wynoszę już jedzenia na balkon. Powód też cię przekona

Wsyp curry do rosołu

Rosół z dodatkiem przyprawy curry rozgrzewa i jest bardzo aromatyczny. Ta przyprawa podkreśli smak wywaru, bo zawiera w sobie imbir, anyż, kurkumę, czarny pieprz, chili, cynamon . Mieszanka tych przypraw ma znakomite właściwości rozgrzewająca.

Rosół z curry wzmacnia też odporność i pomaga zwalczyć infekcje. Dlatego nie żałujmy curry do rosołu . Garść tej przyprawy wystarczy, by lubiana zupa stała się jeszcze smaczniejsza i rozgrzała nas tak, jak trzeba. Poniżej polecamy przepis na rosół z curry .

Jak ugotować rosół z curry?

Składniki:

  • 2 udka z kury
  • 400 g wołowiny rosołowej
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • zielone część pora
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 1 gałązka świeżego lubczyku
  • czarny pieprz
  • 1 łyżeczka curry
  • sól

Przygotowanie rosołu zaczniemy od przełożenia mięsa do garnka i zalania zimną wodą. Dodajemy wszystkie przyprawy poza solą i curry . Gotujemy na niewielkim ogniu, a później zdejmujemy szumowiny. Nie dopuszczamy do zagotowania się rosołu.

Następnie dodajemy sól, curry i opaloną cebulę. Rosół gotujemy przez co najmniej 3 godziny. Podajemy z makaronem lub lanymi kluseczkami. Zupa świetnie rozgrzewa i pysznie smakuje. Pisaliśmy, jak zrobić szybkie krokiety z chleba tostowego. Polecaliśmy przepis na surówkę jak z chińskiej restauracji.

rosół
Fot. Canva/Munole

Źródło: mamadu.pl

Gołąbki z tym farszem zaskoczą twoich bliskich. Zrób więcej, będą na Wigilię
Polskę podbije nowy dyskont. Pierwszy sklep już w tym tygodniu, będzie wielkim rywalem Pepco i Action
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy