Smakosze.pl Przepisy Wsyp to do farszu zamiast ryżu. Gołąbki wyjdą obłędnie, musisz tego spróbować
Fot. Canva/DJfoto

Wsyp to do farszu zamiast ryżu. Gołąbki wyjdą obłędnie, musisz tego spróbować

29 maja 2024

Zwykle gołąbki robimy z ryżem. Jednak warto zmienić swoje kulinarne przyzwyczajenia i popularny składnik, zastąpić innym. Dzięki niemu gołąbki wyjdą obłędnie pyszne, a do tego delikatne.

Gołąbki delikatne jak nigdy

Gołąbki z ryżem to już klasyka . Do tego lubianego dania czasem dodajemy też kaszę gryczaną, jednak prawdziwym zaskoczeniem może być inna kasza. Mowa o kaszy mannie, która cechuje się wyjątkową delikatnością . Bywa, że jadamy ją na śniadanie z owocami.

Jednak pasuje też na obiad jako dodatek do lubianych gołąbków. Dzięki kaszy mannie to danie nabiera delikatności i obłędnego smaku. Wypróbuj przepis na gołąbki z kaszą manną, a nie pożałujesz . Poniżej znajdziesz przepis na to smaczne danie.

gołąbki
Fot. Canva/Nataly Hanin
To najprostszy przepis na sernik na zimno. Używam go od lat i zawsze się udaje

Jak zrobić gołąbki z kaszą manną?

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • ½ kg mięsa mielonego
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie gołąbków zacznij od obrania liści z kapusty, wycięcia głąba i sparzenia warzywa wrzątkiem. Delikatnie zdejmij liście z kapusty i usuń twarde fragmenty . Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Mięso przełóż do miski, wbij do niego jajko i wsyp suchą kaszę manną.

Dołóż podsmażoną cebulę i dopraw solą oraz pieprzem. Na sparzone liście kapusty nakładaj porcje mięsa i zawijaj . Gotowe ruloniki układaj ciasno w garnku, a na koniec zalej wodą i posól. Gotuj pod przykryciem do miękkości. Zwykle zajmuje to 40 minut.

Gołąbki z kaszą manną zamiast ryżu

Gołąbki z kaszą manną są smaczną alternatywą dla tradycyjnych gołąbków z ryżem . Delikatne i mięciutkie będą smakować całej rodzinie. Polecam ten prosty przepis na inne, choć równie pyszne gołąbki. Przyrządzisz je szybko i tak samo szybko znikną ze stołu.

Z ich przygotowaniem poradzi sobie nawet osoba, która stawia pierwsze kroki w kuchni. Delikatne gołąbki z kaszą manną są warte spróbowania . Pisaliśmy o tym, jak przygotować omlet z pieczarkami. Radziliśmy, jak zrobić pyszne i efektowane różyczki z plasterków jabłek .

gołąbki
Fot. Canva/arfo
Weź cukinię, pokrój na plastry i wydrąż łyżką. Ten patent zasługuje na nagrodę
Nacieram plastry karkówki przyprawami i układam na ziemniakach. Wychodzi lepiej niż z grilla
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy