Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokrój pieczarki, podsmaż i zalej jajkami. Szkoda, że wcześniej nie znałem tego przepisu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 28.05.2024 16:04

Pokrój pieczarki, podsmaż i zalej jajkami. Szkoda, że wcześniej nie znałem tego przepisu

zalewanie pieczarek jajkami
fot. youtube.com/przepisyoli

Prosty przepis na omlet z pieczarkami zachwyci każdego. Będzie z niego świetne i pożywne śniadanie na dobry początek długiego dnia albo doskonałe późne śniadanie w leniwą niedzielę, kiedy nie mamy ochoty zbyt długo stać w kuchni.

Omlet z pieczarkami

Pieczarki są kurczakiem wśród grzybów. Może mało charakterne, ale za to świetnie odnajdują się w najrozmaitszych przyprawach, grając pierwsze skrzypce lub występując w większym zespole.

Są też ozdobą śniadań, obiadów i kolacji, ponieważ świetnie sprawdzają się w najróżniejszych daniach i na najróżniejszych stanowiskach. Dziś przedstawiamy je jako świetny składnik omletu.

omlet posypany serem
fot. youtube.com/przepisyoli
Dziś swoje święto ma kultowa kanapka. 28 maja obchodzimy Światowy Dzień Hamburgera

Pieczarki na śniadanie

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Przepisy Oli. Współczesnym zwyczajem, ich omlet okraszony jest startym żółtym serem. Rzeczywiście, można posypać nim taki omlet na kilka minut przed końcem pieczenia. My zaś używamy startego parmezanu.

Składniki

  • 200 g pieczarek
  • 8 jajek
  • 4 plastry szynki
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 1 garść startego parmezanu
  • Sól, pieprz, klarowane masło do smażenia

Duszone pieczarki z jajkiem

Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy je na maśle w dość dużej patelni nadającej się do piekarnika. Kiedy będą robić się miękkie, dodajemy posiekaną dymkę.

Do miski rozbijamy jajka i mieszamy, aby uzyskać równomierną, puszystą masę. Przyprawiamy ją solą i pieprzem. Dodajemy do niej parmezan i mieszamy, by był równo rozprowadzony.

Kiedy pieczarki będą miękkie, wylewamy na nie masę jajeczną. Delikatnie mieszamy i układamy na nich plastry szynki. Tak podsmażamy przez chwilę, a następnie przekładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Podajemy niezwłocznie.

Wypróbuj też przepis na ciasto na pierogi z maślanką i sposób na przechowywanie mrożonego koperku.

gotowy omlet
fot. youtube.com/przepisyoli