Pokrój pieczarki, podsmaż i zalej jajkami. Szkoda, że wcześniej nie znałem tego przepisu
Prosty przepis na omlet z pieczarkami zachwyci każdego. Będzie z niego świetne i pożywne śniadanie na dobry początek długiego dnia albo doskonałe późne śniadanie w leniwą niedzielę, kiedy nie mamy ochoty zbyt długo stać w kuchni.
Omlet z pieczarkami
Pieczarki są kurczakiem wśród grzybów. Może mało charakterne, ale za to świetnie odnajdują się w najrozmaitszych przyprawach, grając pierwsze skrzypce lub występując w większym zespole.
Są też ozdobą śniadań, obiadów i kolacji, ponieważ świetnie sprawdzają się w najróżniejszych daniach i na najróżniejszych stanowiskach. Dziś przedstawiamy je jako świetny składnik omletu.
Dziś swoje święto ma kultowa kanapka. 28 maja obchodzimy Światowy Dzień HamburgeraPieczarki na śniadanie
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Przepisy Oli. Współczesnym zwyczajem, ich omlet okraszony jest startym żółtym serem. Rzeczywiście, można posypać nim taki omlet na kilka minut przed końcem pieczenia. My zaś używamy startego parmezanu.
Składniki
- 200 g pieczarek
- 8 jajek
- 4 plastry szynki
- 1 pęczek cebuli dymki
- 1 garść startego parmezanu
- Sól, pieprz, klarowane masło do smażenia
Duszone pieczarki z jajkiem
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy je na maśle w dość dużej patelni nadającej się do piekarnika. Kiedy będą robić się miękkie, dodajemy posiekaną dymkę.
Do miski rozbijamy jajka i mieszamy, aby uzyskać równomierną, puszystą masę. Przyprawiamy ją solą i pieprzem. Dodajemy do niej parmezan i mieszamy, by był równo rozprowadzony.
Kiedy pieczarki będą miękkie, wylewamy na nie masę jajeczną. Delikatnie mieszamy i układamy na nich plastry szynki. Tak podsmażamy przez chwilę, a następnie przekładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Podajemy niezwłocznie.
Wypróbuj też przepis na ciasto na pierogi z maślanką i sposób na przechowywanie mrożonego koperku.