Weź cukinię, pokrój na plastry i wydrąż łyżką. Ten patent zasługuje na nagrodę
![cukinia](https://images.iberion.media/images/1920/cukinia_482aa708aa.jpg)
Lubisz cukinię? Zrób z niej to smakowite danie. Warzywo pokrój w plastry, wydrąż łyżką, a wkrótce na twój stół trafi pyszne danie z tego znakomitego przepisu. Warto go poznać i wypróbować w swojej kuchni.
Przepis na sukces, czyli cukinia pełna smaku
Cukinia kojarzy się z wiosną i apetycznymi daniami. Zwykle robi się z niej placki, surówki lub dodaje się to warzywo do kotletów mielonych. Warto jednak poznać zupełnie nowy przepis. Dzięki niemu cukinię odkryjesz na nowo. W takiej wersji jeszcze jej nie jadłeś.
Dlatego weź cukinię, pokrój na plastry i wydrąż łyżką. Przyrządź apetyczny farsz z ziemniaka, papryki i pomidora. Danie zapiecz w piekarniku i zjedz ze smakiem. Ten patent na cukinię warto docenić. Zasługuje na nagrodę. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Nur'un Yemek Tarifleri. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_edec1206cc.jpg)
Jak zrobić wydrążoną cukinię z nadzieniem?
Składniki:
- 3 cukinie
- 6 jajek
- 1 ząbek czosnku
- 1 ziemniak
- 1 zielona papryka
- 1 pomidor
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 100 g sera żółtego
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia cukinii na grube plastry. Wydrąż je łyżką i wstaw do naczynia żaroodpornego, wcześniej posmarowanego olejem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut. W tym czasie posiekaną cebulę podsmaż na oleju, dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka i smaż jeszcze 3 minuty.
Dołóż posiekany ząbek czosnku, paprykę i smaż jeszcze 2 minuty. Warzywa dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Dołóż koncentrat pomidorowy i duś wszystko pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie odstaw do ostygnięcia. Upieczone cukinie wyjmij z piekarnika. Część nadzienie połóż na dno naczynia, a do części dodaj straty żółty ser i wymieszaj.
Cukinia w wyjątkowo pysznym wydaniu
Nadzienie z serem nałóż do wydrążonych cukinii do ¾ wysokości warzywa. Do każdej cukinii wbij jajko, wsyp starty żółty ser i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Po upływie tego czasu danie jest gotowe do podania.
Mięciutkie cukinie pełne wyśmienitego nadzienia o wyrazistym smaku warto podać na obiad lub kolację. Dzięki temu przepisowi zrobisz cukinie w wydaniu, w jakim jeszcze jej nie jadłeś. Pyszna i aromatyczna będzie idealna na rodzinny posiłek. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić kurczaka zapiekanego w cebuli. Informowaliśmy, gdzie nad Bałtykiem Tomasz Strzelczyk je najlepszą rybę i to od 20 lat.
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_1ca01889fc.jpg)
![mięso mielone](https://images.iberion.media/images/origin/mieso_mielone_63fbd0ec7c.jpg)
![faszerowane papryki](https://images.iberion.media/images/origin/faszerowane_papryki_20f3c1c9b1.jpg)
![klopsiki](https://images.iberion.media/images/origin/klopsiki_d726dea3f5.jpg)
![kolacja](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_6b0be2229c.jpg)
![ogórki kanapkowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kanapkowe_d783fd0b9f.jpg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_1f4bc766ea.jpg)
![Mateusz Gessler](https://images.iberion.media/images/origin/gessler1_b948522021.jpg)
![blendowanie kiwi z jajkiem](https://images.iberion.media/images/origin/kiwi1_0b17b129bd.jpg)
![kanapki z mięsem mielonym](https://images.iberion.media/images/origin/kanapki_2_96fd2da0d3.jpg)
![duffinki](https://images.iberion.media/images/origin/duffinki_234e6dedc8.jpg)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/bulki_kuron_2dfe545afa.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_7dfb73937d.jpg)
![szybka sałatka na grilla](https://images.iberion.media/images/origin/szybka_salatka_na_grilla_f1386c8222.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_4a12e561f5.jpg)
![ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_adfbbafdab.jpg)
![wiszące udka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszace_udka_12225c951d.jpg)
![obiad](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_01a186c442.jpg)
![przekąski](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_f1947a6844.jpg)
![zupa kalafiorowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_kalafiorowa_5ba9e797fd.jpg)
![surówka](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_1c262bb888.jpg)
![bułeczki](https://images.iberion.media/images/origin/bulki_d95b5a7f45.jpg)
![smażone mięso z rosołu](https://images.iberion.media/images/origin/mieso_rosol_a0685b154d.jpg)
![pierś z kurczaka w sosie](https://images.iberion.media/images/origin/sos_kurczak_8876d9d30c.jpg)
![surówki](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_60a342eae0.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_69010fa67b.jpg)
![sałatka ziemniaczana](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_ziemniaczana_48457b877d.jpg)
![ciasto drożdżowe z serem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_serem_1cd66f24fc.jpg)
![Gnojówka z pokrzywy](https://images.iberion.media/images/origin/Gnojowka_z_pokrzywy_350edc3df7.jpg)
![wisząca babka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszaca_babka_85d138b55e.jpg)
![ogórki gruntowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gruntowe_a818a8421a.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_9b44f88675.jpg)
![Koperek](https://images.iberion.media/images/origin/Koper_aa4087a77a.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_3d4645b6f6.jpg)