Smakosze.pl Porady Wsypuję do odpływu pół szklanki. Wyżera wszystko, nawet zalegający tłuszcz
Fot. Canva/rights belong to me

Wsypuję do odpływu pół szklanki. Wyżera wszystko, nawet zalegający tłuszcz

4 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Odtykanie zlewu nie musi być trudne. Domowa mikstura oparta na kilku produktach spożywczych zadziała lepiej niż hydraulik. W dodatku z tym sposobem brzydki zapach w zlewie zniknie w trymiga. Koniecznie wypróbuj ten patent, a już na zawsze unikniesz zapchanego zlewu.

Brzydki zapach w zlewie to poważny problem

Podczas przygotowywania posiłków często zdarza się, że do zlewu trafiają odpadki, które niekoniecznie powinny się tam znaleźć. W konsekwencji doprowadza to do tego, że zlew się zapycha. W skrajnych wypadkach niezbędna okaże się pomoc hydraulika, który za odtykanie zlewu zażąda wysokiej kwoty.

Można temu zapobiec w łatwy sposób. Kiedy zauważysz, że odpływ staje się niedrożny, a w dodatku pojawił się brzydki zapach, to znak, że należy szybko go odetkać. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak zrobić to domowym sposobem.

soda oczyszcozna.jpg
Fot. Canva/jordachelr
Tak znajdziesz każdego prawdziwka, musisz tylko pamiętać o 1 rzeczy

Tymi składnikami odetkasz zlew

Odtykanie zlewu nie wymaga użycia specjalistycznych narzędzi i drogich środków chemicznych. Okazuje się, że można to zrobić za pomocą wrzątku i sody oczyszczonej. Te dwa składniki wystarczą, bo w połączeniu tworzą środek, który czyści resztki kawy, tłuszczu i inne pozostałości jedzenia. W dodatku to także najtańszy patent, bo wodę masz w domu, a sodę oczyszczoną kupisz za grosze. O tym, jak przygotować środek, dowiesz się z dalszej części artykułu.

Odtykanie zlewu domowym sposobem

Do przygotowania roztworu będziesz potrzebować pół szklanki wrzątku i pół szklanki sody oczyszczonej. Oba składniki należy umieść w większym naczyniu i dokładnie wymieszać. Kiedy soda się rozpuści, środek jest gotowy do użycia. Wlej go do zlewu, a następnie odczekaj chwilę i dokładnie przepłucz zlew. Takie płukanie powtarzaj regularnie, a zatkany zlew nie będzie twoim problemem.

czysty zlew.jpg
Fot. Canva/golfcphoto
Żadne mięso, żadne pieczarki. Krokiety z tym farszem zasługują na medal
Nie tylko do ciasta, wsypuję go też do pralki. Pościel wychodzi śnieżnobiała
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy