Smakosze.pl Przepisy Wyborna marynowana cukinia w słodko-kwaśnej zalewie
canva.com/elenahramovaphotos

Wyborna marynowana cukinia w słodko-kwaśnej zalewie

13 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Marynowana cukinia jest doskonałym dodatkiem do sałatek i kanapek, a także sprawdzi się jako zwykła przekąska. Słodko-kwaśna zalewa aromatyzowana prażonymi ziarnami kolendry, fenkułem oraz chilli sprawia, że smak warzywa zmienia się nie do poznania. Gdy zjesz całą cukinię, nie wylewaj zalewy - możesz wykorzystać ją do dressingów, sosów oraz dipów.

Marynowana cukinia to wspaniały pomysł na zakonserwowanie tego pysznego warzywa. Po skończeniu sezonu można cieszyć się jej smakiem, bez konieczności kupowania cukinii zza granicy, czy uprawy szklarniowej.

Prażenie ziaren kolendry jest bardzo proste - wystarczy na suchej patelni rozsypać suszone ziarna i podsmażać je bez dodatku tłuszczu na niewielkim ogniu, aż zaczną wydzielać intensywny, orzechowy aromat.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Potrzebujesz pomysłu na szybki obiad? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na soczyste kotlety mielone bez dodatku bułki tartej. Ten tekst poświęcony został pieczonym ziemniakom po szwedzku, które pasują do letniego posiłku.

Przepis na marynowaną cukinię

Składniki:

  • 1 kg cukinii

  • 2 czerwone cebule

  • 4 łyżki soli

  • 3 szklanki octu

  • 1.5 szklanki cukru

  • łyżeczka kurkumy

  • łyżeczka chilli

  • 2 łyżeczki nasion fenkułu lub kopru

  • 2 łyżeczki prażonych nasion kolendry

Zacznij od dokładnego umycia cukinii z kurzu i ziemi. Osusz ją przy pomocy papierowego ręcznika, obierz ze skórki i pokrój w kostkę średniej wielkości. Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki.

Warzywa wrzuć do miski, zasyp solą, wymieszaj i odstaw na dwie godziny, aby puściły wodę. Resztę składników, które tworzą zalewę, umieść w garnku, zagotuj i odstaw do pełnego wystudzenia. Pamiętaj, że po zjedzeniu cukinii zalewę możesz dodać do marynat czy sosów, co wzmocni ich smak.

Z cukinii i cebuli odlej płyn i wrzuć do wyparzonych i dobrze wyczyszczonych słoików. Zalej je ostudzoną zalewą, zakręć i wstaw do lodówki na cały dzień. Po tym czasie cukinia jest gotowa do jedzenia przez kolejne 5 tygodni.

Projekt bez tytułu (2)
undefined

Źródło: canva.com/elenahramovaphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy