Wyborna zupa kalafiorowa z ziemniakami i kurkumą
Zupa kalafiorowa jest prostym posiłkiem, który idealnie sprawdzi się w końcówce roku. Sezonowe warzywa połączcie z kurkumą, która nie tylko nada jej pięknego złotego koloru, ale też przyjemnie podkręci smak. Wypróbujcie to danie, a z pewnością nie raz do niego wrócicie.
Zimą warto sięgać po smaczne i przyjemnie rozgrzewające zupy. Takie są domowa ziemniaczana i orientalna pomidorowa z mleczkiem kokosowym . Dzięki dodatkowi kurkumy kalafiorowa również przyjemnie nas otuli w chłodne popołudnie. Sprawdźcie jak prosto ja przygotować.
Przepis na zupę kalafiorową z kurkumą
Składniki:
-
1 średni kalafior
-
500 g ziemniaków
-
1 średnia marchew
-
1 dymka ze szczypiorkiem
-
3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
-
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego + do smażenia
-
garść świeżego koperku
-
1,5 litra bulionu warzywnego
-
100 g śmietany kwaśnej 18% (opcjonalnie)
-
pół łyżeczki kurkumy
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Warzywa myjemy i obieramy, jeśli tego wymagają. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew w cienkie plasterki. Kalafiora dzielimy na pojedyncze różyczki. Dymkę ze szczypiorem siekamy.
Białą część podsmażamy delikatnie na dobrze rozgrzanym oleju. P od koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jeśli go używamy. Dodajemy kurkumę i przez chwilę podgrzewamy.
Wlewamy bulion i wrzucamy ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem i zagotowujemy. Gotujemy na średniej mocy palnika przez około 5 do 7 minut , a następnie dodajemy marchewkowe talarki i różyczki kalafiora.
Przykrywamy garnek pokrywką i zmniejszamy moc palnika. Gotujemy jeszcze przez 10 do 15 minut — do czasu aż ziemniaki zmiękną, a pozostałe warzywa będą al dente. Dodajemy łyżkę oliwy i doprawiamy, jeśli to konieczne.
Gotową zupę możemy zabielić śmietanką. Pamiętajmy, by najpierw ją zahartować , mieszając nabiał z odrobiną gorącego płynu. Dodajemy koperek i szczypiorek. Podajemy.
Źródło zdjęcia: canva/zeleno
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: aniagotuje