Smakosze.pl Przepisy Wyborna zupa kalafiorowa z ziemniakami i kurkumą
canva/arfo

Wyborna zupa kalafiorowa z ziemniakami i kurkumą

16 grudnia 2021

Zupa kalafiorowa jest prostym posiłkiem, który idealnie sprawdzi się w końcówce roku. Sezonowe warzywa połączcie z kurkumą, która nie tylko nada jej pięknego złotego koloru, ale też przyjemnie podkręci smak. Wypróbujcie to danie, a z pewnością nie raz do niego wrócicie.

Zimą warto sięgać po smaczne i przyjemnie rozgrzewające zupy. Takie są domowa ziemniaczana i orientalna pomidorowa z mleczkiem kokosowym . Dzięki dodatkowi kurkumy kalafiorowa również przyjemnie nas otuli w chłodne popołudnie. Sprawdźcie jak prosto ja przygotować.

Przepis na zupę kalafiorową z kurkumą

Składniki:

  • 1 średni kalafior

  • 500 g ziemniaków

  • 1 średnia marchew

  • 1 dymka ze szczypiorkiem

  • 3 ząbki czosnku (opcjonalnie)

  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego + do smażenia

  • garść świeżego koperku

  • 1,5 litra bulionu warzywnego

  • 100 g śmietany kwaśnej 18% (opcjonalnie)

  • pół łyżeczki kurkumy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Warzywa myjemy i obieramy, jeśli tego wymagają. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew w cienkie plasterki. Kalafiora dzielimy na pojedyncze różyczki. Dymkę ze szczypiorem siekamy.

Białą część podsmażamy delikatnie na dobrze rozgrzanym oleju. P od koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jeśli go używamy. Dodajemy kurkumę i przez chwilę podgrzewamy.

Wlewamy bulion i wrzucamy ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem i zagotowujemy. Gotujemy na średniej mocy palnika przez około 5 do 7 minut , a następnie dodajemy marchewkowe talarki i różyczki kalafiora.

Przykrywamy garnek pokrywką i zmniejszamy moc palnika. Gotujemy jeszcze przez 10 do 15 minut — do czasu aż ziemniaki zmiękną, a pozostałe warzywa będą al dente. Dodajemy łyżkę oliwy i doprawiamy, jeśli to konieczne.

Gotową zupę możemy zabielić śmietanką. Pamiętajmy, by najpierw ją zahartować , mieszając nabiał z odrobiną gorącego płynu. Dodajemy koperek i szczypiorek. Podajemy.

Kalafiorowa
Dodając do kalafiorowej nieco kurkumy podkręcisz jej smak i nadasz złocistego koloru

Źródło zdjęcia: canva/zeleno

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy