Smakosze.pl Przepisy Wyborne tosty francuskie z chałki. Idealne na szybkie, słodkie śniadanie
canva/NehaAurangabadkar

Wyborne tosty francuskie z chałki. Idealne na szybkie, słodkie śniadanie

7 kwietnia 2022

Tosty francuskie są idealnym pomysłem na zagospodarowanie nieco już zapomnianego pieczywa. Tym razem do ich przygotowania wykorzystamy słodką chałkę. Puszysta masa skąpana będzie w jajeczno-mlecznym sosie i okraszona słodkimi owocami. Skradnie serca wielu łasuchów.

Tosty francuskie są delikatnym, często słodkim daniem śniadaniowym, które przygotowuje się naprawdę sprawnie. Wykorzystując chałkę zamiast pieczywa tostowego, uzyskamy świetną, słodką bazę, która z owocami smakować będzie obłędnie. Koniecznie spróbujcie — tosty stanowią pyszną alternatywę dla omletu biszkoptowego i racuchów śniadaniowych .

Przepis na doskonałe tosty francuskie z chałki

Składniki:

  • 4 grube kromki chałki

  • 2 jaja

  • pół szklanki mleka

  • truskawki lub inne owoce

  • cukier

  • masło do smażenia

Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miski, wlewamy mleko. Mieszamy całość widelcem, aż się ładnie połączy. W płaskim naczyniu układamy kromki chałki i wylewamy na nie masę — chcemy, by pieczywo ją wchłonęło.

Gdy tak się stanie, na dwóch z nich układamy grubą warstwę pokrojonych owoców i posypujemy ją cukrem. Dwie pozostałe kromki wykorzystujemy do przykrycia tostów. Na patelni rozgrzewamy masło.

Tosty smażymy z obu stron przy niezbyt dużym ogniu, aby dobrze się zrumieniły, lecz nie przypaliły. Gotów tosty możemy posypać cukrem pudrem lub podać je z bitą śmietaną czy stopioną czekoladą. Smacznego.

Wskazówka: warto używać owoców sezon, które doskonale smakują. Zimą może to być np. jabłko czy gruszka. Ważne tylko, by użyte produkty nie miały w sobie zbyt dużo wilgoci. Czasem mus czy konfitura sprawdzą się lepiej niż pokrojone w plastry surowe owoce.

Tosty można podać ze słodkim sosem i orzechami
Tosty można podać ze słodkim sosem i orzechami

Źródło zdjęcia: canva/Svetlana Monyakova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy