Smakosze.pl Przepisy Wyborne uszka wigilijne z dodatkiem aromatycznych pieczarek
canva/alan64

Wyborne uszka wigilijne z dodatkiem aromatycznych pieczarek

3 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Barszcz z uszkami jest klasycznym, wigilijnym daniem. Uszka oczywiście można kupić, ale te zrobione własnoręcznie z pewnością będą smaczniejsze. Nadziej je kapustą i grzybami lub samymi grzybami. Dziś polecamy wam wyborne uszka wigilijne z dodatkiem aromatycznych pieczarek. Smakują rewelacyjnie.

Uszka, choć takie małe, kryją w sobie dużo smaku. Składa się na to delikatne ciasto, a także aromatyczny farsz. Zwykle wigilijne uszka nadziewa się leśnymi grzybami lub farszem z grzybów i kiszonej kapusty. Jeśli jednak nie macie suszonych grzybów, bez problemu zastąpicie je pieczarkami. Przygotowany z nich farsz też potrafi być aromatyczny i pyszny. Przekonajcie się o tym sami.

Wyborne uszka wigilijne z dodatkiem aromatycznych pieczarek

Składniki:

na ciasto:

  • 1 szklanka mąki

  • szczypta soli

  • 1 łyżka masła

  • 1 żółtko

  • ok. 1/3 szklanki dobrze ciepłej wody

na farsz:

  • 50 dag pieczarek

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

Przygotowanie uszek wigilijnych

Przygotowanie uszek zacznij od zrobienia ciasta. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Masło rozpuść, przestudź. Do ciasta dodaj żółtko i ciepłą wodę. Wymieszaj, wlej masło, wymieszaj.

Na stolnicy wyrób dokładnie gładkie ciasto. Oprósz je mąką, przykryj ściereczką, odstaw na 30 minut.

Na farsz pieczarki oczyść, opłucz, drobno pokrój lub rozdrobnij w malakserze. Cebulę obierz, posiekaj.

Cebulę zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, przesmaż je, mieszając. Oprósz je solą i pieprzem, smaż, aż odparuje cały płyn. Przestudź, wymieszaj z 1-2 łyżkami posiekanej natki pietruszki.

Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą cienko rozwałkuj. Małą szklanką wykrawaj z ciasta krążki. Na każdym kładź trochę farszu, dokładnie zlep brzegi pierożków, a potem ich końce. Uszka wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj ok. 2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową, podawaj do barszczu.

Jeśli chcesz zobaczyć, jak przygotować wigilijny barszcz , zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam też przepis na zakwas na barszcz czerwony .

pieczarki
pieczarki

Źródło: canva/gilaxia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kurkanielotka Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy