Wyborne uszka wigilijne z dodatkiem aromatycznych pieczarek
Barszcz z uszkami jest klasycznym, wigilijnym daniem. Uszka oczywiście można kupić, ale te zrobione własnoręcznie z pewnością będą smaczniejsze. Nadziej je kapustą i grzybami lub samymi grzybami. Dziś polecamy wam wyborne uszka wigilijne z dodatkiem aromatycznych pieczarek. Smakują rewelacyjnie.
Uszka, choć takie małe, kryją w sobie dużo smaku. Składa się na to delikatne ciasto, a także aromatyczny farsz. Zwykle wigilijne uszka nadziewa się leśnymi grzybami lub farszem z grzybów i kiszonej kapusty. Jeśli jednak nie macie suszonych grzybów, bez problemu zastąpicie je pieczarkami. Przygotowany z nich farsz też potrafi być aromatyczny i pyszny. Przekonajcie się o tym sami.
Wyborne uszka wigilijne z dodatkiem aromatycznych pieczarek
Składniki:
na ciasto:
-
1 szklanka mąki
-
szczypta soli
-
1 łyżka masła
-
1 żółtko
-
ok. 1/3 szklanki dobrze ciepłej wody
na farsz:
-
50 dag pieczarek
-
1 cebula
-
1 łyżka masła
-
natka pietruszki
-
sól, pieprz
Przygotowanie uszek wigilijnych
Przygotowanie uszek zacznij od zrobienia ciasta. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Masło rozpuść, przestudź. Do ciasta dodaj żółtko i ciepłą wodę. Wymieszaj, wlej masło, wymieszaj.
Na stolnicy wyrób dokładnie gładkie ciasto. Oprósz je mąką, przykryj ściereczką, odstaw na 30 minut.
Na farsz pieczarki oczyść, opłucz, drobno pokrój lub rozdrobnij w malakserze. Cebulę obierz, posiekaj.
Cebulę zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, przesmaż je, mieszając. Oprósz je solą i pieprzem, smaż, aż odparuje cały płyn. Przestudź, wymieszaj z 1-2 łyżkami posiekanej natki pietruszki.
Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą cienko rozwałkuj. Małą szklanką wykrawaj z ciasta krążki. Na każdym kładź trochę farszu, dokładnie zlep brzegi pierożków, a potem ich końce. Uszka wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj ok. 2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową, podawaj do barszczu.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak przygotować wigilijny barszcz , zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam też przepis na zakwas na barszcz czerwony .
Źródło: canva/gilaxia
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Wyjątkowa sałatka jarzynowa Kuronia. Jeden składnik zaskakuje
-
Lekka, puszysta niczym obłok jajecznica według Magdy Gessler
Źródło: kurkanielotka Zapraszamy na nasz Instagram