Prawdziwy, tradycyjny barszcz czerwony według babci Stasi
Babcie wiedzą jak zrobić najlepszy barszcz pod słońcem. Nie idą na skróty i nie sięgają po koncentraty, lecz przyrządzają porządny buraczany zakwas. Tylko z niego uzyskamy pyszne danie. Jego zrobienie wymaga czasu, dlatego też przepis na tradycyjną wigilijną zupę zdradzamy już teraz. Zdążycie do świąt i zachwycie waszych gości.
Tak jak rosół jest podstawą tradycyjnej pomidorowej, tak zakwas stanowi zaczątek barszczu czerwonego. Oczywiście możecie pominąć ten składnik, po prostu gotując buraczki i dodając octu. Smak będzie podobny, ale wartości odżywcze i prozdrowotne już nieco inne. Warto spróbować tradycyjnej metody — nie jest tak skomplikowana, jak się wydaje.
Przepis na pyszny barszcz czerwony na zakwasie
Składniki na zakwas:
500 g buraków
1,5 litra ciepłej wody
1 kwaśne jabłko
1 kromka chleba razowego
2 ząbki czosnku
6 ziaren czarnego pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
Składniki na barszcz:
2,5 litra wody
1 litr przecedzonego przez sitko zakwasu z buraków
1 kg buraków świeżych
500 g buraków z zakwasu
1 spora cebula
4 średnie marchewki
2 niewielkie pietruszki
½ małego selera lub ¼ dużego
10 g suszonych grzybów
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka cukru
2 łyżki suszonego majeranku
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie zakwasu zaczynamy tydzień wcześniej
Zaczynamy od sporządzenia zakwasu. W tym celu obieramy buraki i kroimy je w plastry o grubości około pół centymetra. Jabłko również kroimy w plastry. Nie obieramy go jednak. Obrane ząbki czosnku także tniemy na cienkie plasterki. Składniki wrzucamy do dużego słoika, o pojemności co najmniej 2 litrów.
Dodajemy kromkę chleba na zakwasie, najlepiej piętkę ze skórką. Zakwas z chleba ułatwi proces kiszenia. Wrzucamy ziele angielskie i pieprz. Sól rozpuszczamy w wodzie i wlewamy roztwór do naczynia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciemne miejsce na tydzień. Powinno stać w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie barszczu na zakwasie
Do garnka wlewamy wodę, a następnie wrzucamy do niej obrane marchewki, pietruszkę i seler. Świeże buraki obieramy i kroimy w plasterki, podobnie jak do zakwasu. Wrzucamy je do garnka z warzywami, a następnie dodajemy buraki z zakwasu.
Cebulę obieramy z łupiny i nadziewamy ją na widelec. Opiekamy ją przez chwilę nad ogniem. Możemy ją również podsmażyć na suchej patelni, by się zrumieniła z obu stron. Przypieczone fragmenty nadadzą smaku.
Do garnka wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i suszone grzyby. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Dodajemy rumianą cebulę oraz zmiażdżone i obrane ząbki czosnku. Gotujemy zupę jeszcze przez około 10 minut, a następnie zdejmujemy garnek z ognia i usuwamy wszystkie warzywa.
Do czystego wywaru dodajemy zakwas oraz majeranek. Od tej chwili barszcz podgrzewamy na bardzo małym ogniu — tak, by się nie zagotował i nie stracił swojego koloru. Po około 10 minutach doprawiamy danie solą, pieprzem i cukrem. Podajemy z uszkami.
Wskazówka: jeśli nie chcecie używać buraków z zakwasu, by barszcz nie wyszedł zbyt kwaśny, możecie użyć tej samej ilości buraków świeżych.
Źródło: canva/Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: szafababcistasi Zapraszamy na nasz Instagram