Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prawdziwy, tradycyjny barszcz czerwony według babci Stasi

Prawdziwy, tradycyjny barszcz czerwony według babci Stasi

Barszcz czerwony na zakwasie — wigilijny klasyk
canva/Geo-grafika

Babcie wiedzą jak zrobić najlepszy barszcz pod słońcem. Nie idą na skróty i nie sięgają po koncentraty, lecz przyrządzają porządny buraczany zakwas. Tylko z niego uzyskamy pyszne danie. Jego zrobienie wymaga czasu, dlatego też przepis na tradycyjną wigilijną zupę zdradzamy już teraz. Zdążycie do świąt i zachwycie waszych gości.

Tak jak rosół jest podstawą tradycyjnej pomidorowej, tak zakwas stanowi zaczątek barszczu czerwonego. Oczywiście możecie pominąć ten składnik, po prostu gotując buraczki i dodając octu. Smak będzie podobny, ale wartości odżywcze i prozdrowotne już nieco inne. Warto spróbować tradycyjnej metody — nie jest tak skomplikowana, jak się wydaje.

Przepis na pyszny barszcz czerwony na zakwasie

Składniki na zakwas:

  • 500 g buraków

  • 1,5 litra ciepłej wody

  • 1 kwaśne jabłko

  • 1 kromka chleba razowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 6 ziaren czarnego pieprzu

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka soli

Składniki na barszcz:

  • 2,5 litra wody

  • 1 litr przecedzonego przez sitko zakwasu z buraków

  • 1 kg buraków świeżych

  • 500 g buraków z zakwasu

  • 1 spora cebula

  • 4 średnie marchewki

  • 2 niewielkie pietruszki

  • ½ małego selera lub ¼ dużego

  • 10 g suszonych grzybów

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 1 łyżka cukru

  • 2 łyżki suszonego majeranku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie zakwasu zaczynamy tydzień wcześniej

Zaczynamy od sporządzenia zakwasu. W tym celu obieramy buraki i kroimy je w plastry o grubości około pół centymetra. Jabłko również kroimy w plastry. Nie obieramy go jednak. Obrane ząbki czosnku także tniemy na cienkie plasterki. Składniki wrzucamy do dużego słoika, o pojemności co najmniej 2 litrów.

Dodajemy kromkę chleba na zakwasie, najlepiej piętkę ze skórką. Zakwas z chleba ułatwi proces kiszenia. Wrzucamy ziele angielskie i pieprz. Sól rozpuszczamy w wodzie i wlewamy roztwór do naczynia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciemne miejsce na tydzień. Powinno stać w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie barszczu na zakwasie

Do garnka wlewamy wodę, a następnie wrzucamy do niej obrane marchewki, pietruszkę i seler. Świeże buraki obieramy i kroimy w plasterki, podobnie jak do zakwasu. Wrzucamy je do garnka z warzywami, a następnie dodajemy buraki z zakwasu.

Cebulę obieramy z łupiny i nadziewamy ją na widelec. Opiekamy ją przez chwilę nad ogniem. Możemy ją również podsmażyć na suchej patelni, by się zrumieniła z obu stron. Przypieczone fragmenty nadadzą smaku.

Do garnka wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i suszone grzyby. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Dodajemy rumianą cebulę oraz zmiażdżone i obrane ząbki czosnku. Gotujemy zupę jeszcze przez około 10 minut, a następnie zdejmujemy garnek z ognia i usuwamy wszystkie warzywa.

Do czystego wywaru dodajemy zakwas oraz majeranek. Od tej chwili barszcz podgrzewamy na bardzo małym ogniu — tak, by się nie zagotował i nie stracił swojego koloru. Po około 10 minutach doprawiamy danie solą, pieprzem i cukrem. Podajemy z uszkami.

Wskazówka: jeśli nie chcecie używać buraków z zakwasu, by barszcz nie wyszedł zbyt kwaśny, możecie użyć tej samej ilości buraków świeżych.

Barszcz czerwony na zakwasie
Barszcz czerwony na zakwasie — nic lepszego nie zjecie w wigilię

Źródło: canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: szafababcistasi Zapraszamy na nasz Instagram