Wyborny przepis na niezwykły żurek benedyktyński. Podaje się go z zachwycającym dodatkiem
Klasyczny żur znamy wszyscy. Mocno kwaśna zupa gotowania na zakwasie żytnim podawana jest tradycyjnie z białą kiełbasą i jajkiem. Żurek benedyktyński jest zupełnie innym, a zarazem mniej znanym przepisem na tę zupę. Jego cechą charakterystyczną jest dodatek twarogu.
W żurku benedyktyńskim pierwsze skrzypce gra twaróg oraz szczodry dodatek dobrej gęstej śmietany. Bazę stanowy dobry wywar warzywny. Kolejna różnica to rodzaj kiełbasy- w tym wypadku używamy tradycyjnej chudej kiełbasy, nie zaś kiełbasy białej. Żurek po benedyktyńsku to intrygująca receptura.
Żurek benedyktyński jest znacznie delikatniejszy w smaku niż jego popularny kuzyn. Nie używa się tutaj aż takiej ilości zakwasu, a wywar gotuje się na warzywach. Proponowana przez nas zupa jest mimo wszystko bardzo syta. Warto się skusić.
Przepis na wyborny żurek benedyktyński
Składniki:
-
ok. 100 g chudej kiełbasy
-
szklanka zakwasu żytniego
-
4 łyżki śmietany 18%
-
ok. 200 g twarogu
-
mały korzeń pietruszki
-
pół cebuli
-
średnia marchew
-
niewielki kawałek selera
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
łyżka majeranku
-
sól i pieprz do smaku
Jak przygotować żurek benedyktyński z twarogiem
Przygotuj wywar na żurek. Warzywa umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej zimną wodą. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie . Doprowadź do wrzenia a następnie gotuj całość pod przykryciem przez ok. godziny .
Po upływie tego czasu odcedź bulion na żurek od warzyw . Odcedzony wywar zagotuj ponownie . Dodaj do niego pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz zakwas żytni . Mieszaj żurek do czasu, aż mąką zawarta w zakwasie zagęści zupę .
W małej miseczce zahartuj śmietanę . Dodaj do niej niewielką chochelkę gorącego żurku i wszystko energicznie wymieszaj . Zahartowaną śmietanę wlej do garnka.
Gotowy żurek dopraw do smaku solą i pieprzem . Dodaj łyżkę roztartego w dłoniach majeranku i potrzymaj na ogniu jeszcze kilka minut. Twaróg ułóż na dnie talerzy, a następnie zalej go gorącą zupą . Żurek gotowy jest do podania od razu po ugotowaniu. Wypróbuj ten wyborny żurek bez zakwasu . Recepturę na żurek znamy także w wersji jarskiej .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić śliwki w cukrze na zimę? Owoce ze słoików smakują niemal jak świeże
-
Znacie kluski francuskie? Są delikatne, znakomite do zup i sosów