Smakosze.pl Przepisy Wyborny przepis na niezwykły żurek benedyktyński. Podaje się go z zachwycającym dodatkiem
Canva /pawelwizja

Wyborny przepis na niezwykły żurek benedyktyński. Podaje się go z zachwycającym dodatkiem

22 września 2022

Klasyczny żur znamy wszyscy. Mocno kwaśna zupa gotowania na zakwasie żytnim podawana jest tradycyjnie z białą kiełbasą i jajkiem. Żurek benedyktyński jest zupełnie innym, a zarazem mniej znanym przepisem na tę zupę. Jego cechą charakterystyczną jest dodatek twarogu.

W żurku benedyktyńskim pierwsze skrzypce gra twaróg oraz szczodry dodatek dobrej gęstej śmietany. Bazę stanowy dobry wywar warzywny. Kolejna różnica to rodzaj kiełbasy- w tym wypadku używamy tradycyjnej chudej kiełbasy, nie zaś kiełbasy białej. Żurek po benedyktyńsku to intrygująca receptura.

Żurek benedyktyński jest znacznie delikatniejszy w smaku niż jego popularny kuzyn. Nie używa się tutaj aż takiej ilości zakwasu, a wywar gotuje się na warzywach. Proponowana przez nas zupa jest mimo wszystko bardzo syta. Warto się skusić.

Przepis na wyborny żurek benedyktyński

Składniki:

  • ok. 100 g chudej kiełbasy

  • szklanka zakwasu żytniego

  • 4 łyżki śmietany 18%

  • ok. 200 g twarogu

  • mały korzeń pietruszki

  • pół cebuli

  • średnia marchew

  • niewielki kawałek selera

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • łyżka majeranku

  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować żurek benedyktyński z twarogiem

Przygotuj wywar na żurek. Warzywa umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej zimną wodą. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie . Doprowadź do wrzenia a następnie gotuj całość pod przykryciem przez ok. godziny .

Po upływie tego czasu odcedź bulion na żurek od warzyw . Odcedzony wywar zagotuj ponownie . Dodaj do niego pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz zakwas żytni . Mieszaj żurek do czasu, aż mąką zawarta w zakwasie zagęści zupę .

W małej miseczce zahartuj śmietanę . Dodaj do niej niewielką chochelkę gorącego żurku i wszystko energicznie wymieszaj . Zahartowaną śmietanę wlej do garnka.

Gotowy żurek dopraw do smaku solą i pieprzem . Dodaj łyżkę roztartego w dłoniach majeranku i potrzymaj na ogniu jeszcze kilka minut. Twaróg ułóż na dnie talerzy, a następnie zalej go gorącą zupą . Żurek gotowy jest do podania od razu po ugotowaniu. Wypróbuj ten wyborny żurek bez zakwasu . Recepturę na żurek znamy także w wersji jarskiej .

Canva / ffolas
Canva / ffolas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy