Smakosze.pl Przepisy Wyborny rosół według przepisu Magdy Gessler
canva/from_my_point_of_view, Getty Images Pro; Pawel Wodzynski/East News

Wyborny rosół według przepisu Magdy Gessler

20 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Rosół Magdy Gessler jest wyjątkowo aromatyczną zupą, która podczas gotowania uwalnia dużo przyjemnego zapachu. Przygotowanie go z przepisu Gessler jest banalnie prostym zajęciem. Wystarczy zastosować się do poniższych wskazówek, a danie wyjdzie obłędnie pyszne.

Rosół towarzyszy nam praktycznie non stop. Każdego tygodnia w wielu polskich domach nastawiany jest pokaźnych rozmiarów garnek, w którym bulgoce intensywny w smaku wywar.

Ważnym zagadnieniem jest odpowiednia jakość wszystkich składników. Dobre mięso i warzywa oddadzą znacznie więcej smaku do bulionu, co przełoży się na przyjemność płynącą z jedzenia.

Przepis na rosół Magdy Gessler

Składniki:

  • cała kura rosołowa

  • szyja indycza

  • porcja wołowiny rosołowej

  • woda

  • 3 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 2 cebule

  • por

  • 5 g lubczyku

  • pół selera

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 6 ziaren pieprzu

  • 6 goździków

  • sól

  • natka pietruszki

Mięso włóż do garnka i zalej je zimną wodą. Włącz palnik, postaw na nim garnek i zagotuj. Gdy woda zacznie bulgotać, zmniejsz moc na minimum. Gotuj przez godzinę i zbieraj szumowiny.

Umyte i obrane warzywa korzeniowe pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę opal nad palnikiem. Do wywaru wrzuć lubczyk, liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu.

Teraz należy dodać wszystkie warzywa i gotować rosół przez kolejne 2 godziny. Po tym czasie zupa jest gotowa. Podawaj ją z makaronem jajecznym. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić rozgrzewającą zupę z dyni. Ten tekst wyjawia recepturę na klasyczną cebulową zupę francuską.

Rosół

Źródło zdjęcia: canva/MarianVejcik, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: schroniskobukowina.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy