Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na kotlety schabowe w majonezowej marynacie
Renata Materlińska
Renata Materlińska 20.10.2021 02:00

Przepis na kotlety schabowe w majonezowej marynacie

kotlet schabowy
canva/gkrphoto

Kotlety schabowe należą do klasyki polskich dań obiadowych. Uwielbiamy ich chrupkość i soczystość. Podajemy wam przepis na kotlety schabowe w majonezowej marynacie, dzięki któremu schaboszczaki wyjdą dokładnie takie, jak lubicie.

Najszybszy sposób na przygotowanie kotletów schabowych to rozbicie mięsa, oprószenie go solą i pieprzem, panierowanie i usmażenie. Jeśli jednak zaplanujecie ten obiad trochę wcześniej, pokuście się o wcześniejsze zamarynowanie mięsa. Dzięki temu kotlety wyjdą o wiele smaczniejsze. Będą kruche, soczyste i po prostu pyszne.

Przepis na kotlety schabowe w majonezowej marynacie

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 jajko

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do panierowania

  • smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie kotletów schabowych

Płaty mięsa rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz je z dwóch stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.

W głębokim talerzu rozmieszaj majonez z jajkiem, sokiem z cytryny i koperkiem. Do marynaty włóż płaty mięsa, delikatnie całość przemieszaj. Wstaw na kilka godzin do lodówki.

Znajdujące się w marynacie mięso wyjmij z lodówki na pół godziny przed przyrządzeniem. Jeśli chcesz, możesz delikatnie zdjąć nadmiar marynaty, jednak nie usuwaj jej całkowicie.

Na patelni rozgrzej tłuszcz. Każdy płat mięsa panieruj w tartej bułce i smaż z obu stron na złocisty kolor.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kotlety schabowe po meksykańsku. Dowiesz się też, na jakim tłuszczu najlepiej smażyć schabowe.

krojenie schabu
krojenie schabu

Źródło zdjęcia: canva/TAGSTOCK1

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram