Przepis na kotlety schabowe w majonezowej marynacie
Kotlety schabowe należą do klasyki polskich dań obiadowych. Uwielbiamy ich chrupkość i soczystość. Podajemy wam przepis na kotlety schabowe w majonezowej marynacie, dzięki któremu schaboszczaki wyjdą dokładnie takie, jak lubicie.
Najszybszy sposób na przygotowanie kotletów schabowych to rozbicie mięsa, oprószenie go solą i pieprzem, panierowanie i usmażenie. Jeśli jednak zaplanujecie ten obiad trochę wcześniej, pokuście się o wcześniejsze zamarynowanie mięsa. Dzięki temu kotlety wyjdą o wiele smaczniejsze. Będą kruche, soczyste i po prostu pyszne.
Przepis na kotlety schabowe w majonezowej marynacie
Składniki:
4 plastry schabu środkowego
2 łyżki majonezu
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz
tarta bułka do panierowania
smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie kotletów schabowych
Płaty mięsa rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz je z dwóch stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
W głębokim talerzu rozmieszaj majonez z jajkiem, sokiem z cytryny i koperkiem. Do marynaty włóż płaty mięsa, delikatnie całość przemieszaj. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
Znajdujące się w marynacie mięso wyjmij z lodówki na pół godziny przed przyrządzeniem. Jeśli chcesz, możesz delikatnie zdjąć nadmiar marynaty, jednak nie usuwaj jej całkowicie.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Każdy płat mięsa panieruj w tartej bułce i smaż z obu stron na złocisty kolor.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kotlety schabowe po meksykańsku. Dowiesz się też, na jakim tłuszczu najlepiej smażyć schabowe.
Źródło zdjęcia: canva/TAGSTOCK1
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se