Smakosze.pl
kotlet schabowy

canva/gkrphoto

Przepis na kotlety schabowe w majonezowej marynacie

20 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Kotlety schabowe należą do klasyki polskich dań obiadowych. Uwielbiamy ich chrupkość i soczystość. Podajemy wam przepis na kotlety schabowe w majonezowej marynacie, dzięki któremu schaboszczaki wyjdą dokładnie takie, jak lubicie.

Najszybszy sposób na przygotowanie kotletów schabowych to rozbicie mięsa, oprószenie go solą i pieprzem, panierowanie i usmażenie. Jeśli jednak zaplanujecie ten obiad trochę wcześniej, pokuście się o wcześniejsze zamarynowanie mięsa. Dzięki temu kotlety wyjdą o wiele smaczniejsze. Będą kruche, soczyste i po prostu pyszne.

Przepis na kotlety schabowe w majonezowej marynacie

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 jajko

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do panierowania

  • smalec lub olej do smażenia

gotowanie na parze

Zalety gotowania na parze

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie kotletów schabowych

Płaty mięsa rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz je z dwóch stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.

W głębokim talerzu rozmieszaj majonez z jajkiem, sokiem z cytryny i koperkiem. Do marynaty włóż płaty mięsa, delikatnie całość przemieszaj. Wstaw na kilka godzin do lodówki.

Znajdujące się w marynacie mięso wyjmij z lodówki na pół godziny przed przyrządzeniem. Jeśli chcesz, możesz delikatnie zdjąć nadmiar marynaty, jednak nie usuwaj jej całkowicie.

Na patelni rozgrzej tłuszcz. Każdy płat mięsa panieruj w tartej bułce i smaż z obu stron na złocisty kolor.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kotlety schabowe po meksykańsku. Dowiesz się też, na jakim tłuszczu najlepiej smażyć schabowe.

krojenie schabu

krojenie schabu

Źródło zdjęcia: canva/TAGSTOCK1

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >