Smakosze.pl Przepisy Wyborny sernik z serków homogenizowanych
canva/Dar1930

Wyborny sernik z serków homogenizowanych

21 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Mamy doskonałą propozycję dla wielbicieli serników. Przygotujcie wyborny sernik z serków homogenizowanych. Nie będzie to sernik na zimno, lecz pieczony na kruchym spodzie. Będzie się wyróżniał delikatnością i lekkością. Jego wierzch polejemy czekoladą, dzięki czemu całe ciasto zamieni się w kuszący łakoć.

Przepisów na serniki jest naprawdę wiele. Coraz częściej masę serową przygotowujemy z mielonego sera z wiaderka. Jest to o wiele wygodniejsze niż własnoręczne mielenie twarogu. Podobnie dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po serek homogenizowany. Ma on delikatną konsystencję, więc upieczony z niego sernik jest kremowy i rozpływający się w ustach.

Wyborny sernik z serków homogenizowanych

Składniki:

na ciasto:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 10 dag masła

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 2 jajka

na masę serową:

  • 10 dag masła

  • 7 waniliowych serków homogenizowanych (każdy po 150 g)

  • 2/3 szklanki cukru

  • cukier wanilinowy

  • 5 jajek

  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe

  • polewa czekoladowa

Przygotowanie sernika

Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia i kawałki masła. Całość posiekaj, rozkrusz w placach. Dodaj cukier puder i jajka, zagnieć gładkie, kruche ciasto.

Ciasto rozwałkuj, wylep nim dno średniej wielkości formy. Ponakłuwaj widelcem, wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie upiecz je na rumiano (ok. 12 minut) w 200 st. C.

Na masę serową masło podgrzej do rozpuszczenia, wystudź. Serki homogenizowane umieść w misce, wymieszaj z jajkami i cukrem. Połącz z proszkiem budyniowym i masłem.

Masę serową wylej na podpieczony spód. Piecz całość ok. 50 minut w 170 st. C. Po upieczeniu przestudź sernik w piekarniku. Gdy całkowicie wystygnie, posmaruj go polewą czekoladową i zastudź.

Jeśli szukasz innych przepisów na sernik, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu recepturę na sernik z rosą , a także na delikatny sernik kokosowy .

polewa czekoladowa
polewa czekoladowa

Źródło zdjęcia: canva/ValentynVolkov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy