Niezawodny przepis na sernik ze złocistą rosą
Wielu smakoszy ma słabość do serników. Najsmaczniejszym chyba wariantem tego ciasta jest sernik z rosą. To pyszne ciasto bezowe wcale nie jest tak trudne w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Mamy dla was recepturę, dzięki której zawsze uzyskacie pożądany efekt. Wypróbujcie ją koniecznie.
Serniki uświetnią wiele okazji. Pysznie smakują z dodatkiem sezonowych owoców np. śliwek albo z prażonymi jabłkami. Na świątecznych stołach często gości też sernik z bezą. Dziś zdradzamy jak zrobić popularną jego wersję z tzw. rosą, które powstanie, gdy masa serowa będzie mokra i tłusta. Spróbujcie zaskoczyć gości tym wyjątkowym wypiekiem.
Przepis na pyszny sernik z rosą
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
100 g masła
1 małe jajo
2 żółtka
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu z kubełka
szklanka drobnego cukru
4 żółtka
pół szklanki oleju rzepakowego
2 szklanki mleka
2 budynie bez cukru, najlepiej śmietankowe
Składniki na piankę bezową:
6 białek
szklanka drobnego cukru
odrobina soli
Przygotowanie:
Składniki na spód umieszczamy w dużej, szerokiej misce i wyrabiamy dłonią, aż połączą się w jednolitą, zwartą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Dno formy o wymiarach 25 cm x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wykładamy na obsypany mąką blat i rozwałkowujemy je na podłużny placek. Przekładamy go na dno formy i rozprowadzamy dłonią tak, aby wypełnić całe naczynie do pieczenia. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy na do piekarnika na 12 minut.
W misce umieszczamy składniki na masę serową. Miksujemy je krótko — tylko do uzyskania jednolitej masy. Będzie ona dość rzadka, ale o to właśnie chodzi. Masę wykładamy na upieczony kruchy spód, wyrównujemy jej powierzchnię i ponownie umieszczamy formę w piekarniku.
Zmniejszamy grzanie na 170 stopni Celsjusza i pieczemy przez godzinę przy ustawieniach góra/dół. Na 10 minut przed końcem pieczenia zaczynamy przygotowywanie pianki bezowej. Białka umieszczamy w sporej misce. Dodajemy sól i ubijamy mikserem, stopniowo zwiększając obroty.
Po około 3 minutach beza osiągnie odpowiednią konsystencję. Wtedy zaczynamy dodawać cukier. Robimy to porcjami, po każdej miksując intensywnie masę, aż się rozpuści (około 1 minuty). Na koniec piana powinna wyjść gładka, gęsta i bardzo błyszcząca.
Po zakończeniu pieczenia sernika uchylamy drzwi pieca i ostrożnie wyjmujemy blachę. Temperaturę w piecu zmniejszamy do 150 stopni Celsjusza. Na masę serową wykładamy sztywną pianę bezową.
Rozprowadzamy ją sprawnie po powierzchni sera i wstawiamy cisto z powrotem do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie od razu wyjmujemy je i odkładamy w chłodne miejsce. Kropelki rosy zaczną pojawiać się na wypieku po około 20 minutach od zakończenia pieczenia.
Źródło zdjęcia: canva/PingPongCat
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniagotuje Zapraszamy na nasz Instagram