Smakosze.pl Przepisy Wyciągam słoik groszku i robię genialną zupę. W 20 minut obiad gotowy
Fot. YouTube/Panna Lesia

Wyciągam słoik groszku i robię genialną zupę. W 20 minut obiad gotowy

17 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Obiad w 20 minut? To możliwe tylko z tym przepisem. Zupa z groszku, jaką z niego przygotujesz, zachwyci wszystkich. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować ją w szybki i łatwy sposób.

Zupa z groszku doskonała na obiad

Polacy kochają zupy. Nic więc dziwnego, że w naszej tradycyjnej kuchni istnieje, aż tyle przepisów na tego typu dania. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane i jak udowadnia ten przepis, przygotujesz obiad w 20 minut.

Zupa z groszku zasmakuje całej rodzinie i na pewno poproszą o dokładkę. Przygotowanie pełnowartościowego posiłku nie kosztuje wiele. Przekonasz się o tym sama, kiedy zapoznasz się z poniższą listą składników.

smażenie marchewki.jpg
Fot. YouTube/Panna Lesia
Zjedli ogórki, a później pojawiły się groźne objawy. Setki osób w szpitalu

Groszek to podstawa

Najważniejszym składnikiem tej zupy jest groszek. Świetnie sprawdzi się do tego ten z puszki, który nie kosztuje wiele. Oprócz tego produktu potrzebne będą także inne. Nie ma ich zbyt wiele, a w dodatku wiele z nich możesz mieć  w swojej kuchni. Wszystkie składniki umieszczono na liście poniżej, więc sprawdź ją, zanim wybierz się po zakupy. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Panna Lesia , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 puszka groszku w puszce
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 2,5 l wody
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 200 g topionego sera
  • 100 g dowolnego makaronu
  • ½ pęczku koperku
  • pieprz
  • sól

Zupa z groszku - przepis

Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Do garnka wlej olej, rozgrzej go, a następnie zeszklij cebulę oraz marchew. Gdy będzie gotowa, wlej wodę i doprowadź do zagotowania.

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w małą kostkę. Wsyp je do zupy i gotuj, do momentu zmięknięcia warzywa. Do garnka dodaj serek topiony oraz granulowany czosnek. Wsyp makaron oraz odcedzony groszek.

Zupę przypraw pieprzem, solą oraz drobno posiekanym koperkiem. Wymieszaj składniki. Całość gotuj przez około 4 minuty pod przykryciem, a następnie bez przykrycia przez 20 minut. Po tym czasie zupa jest gotowa. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Panna Lesia , którą znajdziesz na YouTubie.

Sprawdź także, co przyrządzić z mięsa z kurczaka oraz dowiedz się, co wywołało epidemię w Stanach Zjednoczonych .

zupa groszek.jpg
Fot. YouTube/Panna Lesia
Weź twaróg, dodaj jajka i wymieszaj widelcem. W głowie się nie mieści co z tego wyjdzie
Wyciągnij przyprawę i włóż do storczyka. Ugnie się pod ciężarem kwiatów
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy