Wydrąż kalarepkę i nafaszeruj ją mielonym mięsem. Wszyscy będą chcieli dokładek
Kalarepka kusi świeżością i delikatnym, lekko ostro-słodkawym smakiem. Warto ją wydrążyć i nafaszerować mielonym mięsem. Takie danie zachwyci niejednego smakosza. Dzięki temu przepisowi zrobisz je w prosty sposób.
Kalarepka nadziewana mięsem na lekki obiad
Kalarepka przyciąga wzrok seledynowym kolorem i kusi chrupkością. To zdrowe i smaczne warzywo, kiedy jest młode, ma też lekko słodkawy smak . Pełne jest też dobroczynnych składników. Jedzenie kalarepki działa grzybobójczo i bakteriobójczo. Jest wskazane w profilaktyce antynowotworowej, poprawi wzrok i usuwa toksyny z organizmu.
Kalarepka dostarczy nam także sporej dawki witaminy C, przyspieszy gojenie się ran i nada smaku wielu potrawom. Warto wydrążyć te warzywo i nafaszerować je mięsem mielonym. Duszona kalarepka z takim nadzieniem będzie jak znalazł na wiosenny obiad . Poniżej znajdziesz przepis na to smaczne danie.
Jak zrobić kalarepkę faszerowaną mielonym mięsem?
Składniki:
- 4 kalarepki
- ¼ kg ulubionego mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- koperek
- bazylia
- oregano
- sól
- pieprz
- oliwa lub olej do smażenia
Przygotowanie dania zacznij od oskrobania kalarepek i ich wydrążenia. Uważaj, żeby nie przeciąć ich na wylot. Cebulę posiekaj i zeszklij. Gdy zmięknie, dosyp bułkę tartą i przesmaż . Teraz zajmij się mięsem mielonym. Wsyp do niego przyprawy, koperek i podsmaż na patelni. Dodaj cebulę i ponownie wymieszaj. Kalarepki nadziewaj mielonym mięsem. Układaj je w rondlu, wlej szklankę wody i posól. Danie duś pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 25 minut.
Kalarepka pełna pyszności
Kalarepkę nadziewaną mięsem mielonym można też upiec w piekarniku. Kiedy jest już gotowa, można dodatkowo obsypać ją startym żółtym serem i jeszcze przez chwilę pozapiekać
. Będzie pysznie smakować, a roztopiony ser sprawi, że
daniu
trudno będzie się oprzeć.
To warzywo zresztą daje nam wiele kulinarnych możliwości.
Będzie smakować nadziewane innymi warzywami lub podane z apetycznym sosem. Taki
obiad
szybko zniknie ze stołu
. Każdy smakosz chętnie sięgnie po dokładkę.
Pisaliśmy o kolacji z kapustą w roli głównej.
Radziliśmy jak zrobić domowe lody z zaledwie 3 składników.
Źródło: doradcasmaku.pl