Takie domowe lody robię z 3 składników. Żadnego mieszania, żadnej maszynki i żadnych jajek
Poznaj przepis na domowe lody, a już nigdy nie spojrzysz na te ze sklepu. Nie dość, że zrobisz je z 3 tanich składników, to w dodatku czas przygotowania jest bardzo krótki. Wypróbuj sposób i przekonaj się sama, że domowe lody smakują zdecydowanie lepiej. Uważaj, bo rodzina polubi je tak bardzo, że będziesz musiała robić te lody na okrągło.
Nie kupuj, zrób domowe lody sama
Ostanie dni wskazują na to, że wiosna zawitała na dobre, a lato zbliża się wielkimi krokami. To dobra okazja, aby zawczasu poznać przepis na domowe lody. To najlepszy deser w ciepłe dni, więc musisz dowiedzieć się, jak przygotować je w swojej kuchni.
Oczywiście, że lody można kupić w sklepie, ale uwierz mi, że te zrobione własnoręcznie smakują zdecydowanie lepiej. Zachwyca nie tylko ich smak, ale też konsystencja. Są bardzo gęste i delikatnie się ciągną. Domownicy będą zachwyceni tym pysznym deserem.
Czy w majówkę można rozpalać grilla na balkonie? Obowiązujące przepisy mogą być zaskoczeniem
Tylko trzy składniki
Do przygotowania lodów będziesz potrzebowała tylko 3 składników. Wiele przepisów na domowe lody opiera się na jajkach. W tym przypadku jest inaczej i nie używamy tego produktu w ogóle.
Lody przygotujesz bez specjalnej maszynki. Nie wymagają także mieszania w czasie mrożenia. Podobny przepis znajdziesz na kanale Uwaga Babcia Gotuje w serwisie YouTube. Stamtąd właśnie pochodzą niektóre zdjęcia.
Składniki:
- 0,5 l śmietany 36%
- 25 g kakao
- 250 ml skondensowanego mleka
Przepis na domowe lody
Do dużej miski przełóż schłodzoną śmietanę. Ubij ją na sztywno za pomocą miksera. Następnie przez sitko przesiej kakao.
Wymieszaj składniki. Kiedy się połączą, dodaj schłodzone skondensowane mleko. Zmiksuj całość.
Gęstą, jednolitą masę przełóż do plastikowego pojemnika i szczelnie go zamknij. Schowaj do zamrażalnika na 6 godzin. Po tym czasie domowy lody są gotowe. Nałóż je do pucharków i podawaj domownikom.
Sprawdź przepis na zupę ogórkową oraz poznaj doskonałą metodę na schab.