Kroję główkę kapusty i zalewam tą masą. Znajomi błagają mnie o ten przepis na kolację
Zaskocz rodzinę i zrób kapustę na kolację z tego przepisu. Będą zachwyceni niespotykanym smakiem samego warzywa i na pewno poproszą o dokładkę. Danie robi się prosto, a jego wygląd i smak zaskakuje. Dzięki temu przepisowi kolacja będzie należała do udanych.
Najsmaczniejszy sposób na kolację
Kolacja nie musi być nudna. Jakiś czas temu odkryłem to niezwykle smaczne danie i od tamtej pory każdy wieczorny posiłek smakuje wyśmienicie. Kiedy znajomi spróbowali tej niezwykłej potrawy, nie mogli wyjść z podziwu, że kapusta może smakować tak doskonale. Zawsze proszą o przepis.
Zrób danie z przepisu na dzisiejszą kolację, a rodzina będzie zachwycona. Pamiętaj tylko, że to danie uzależnia i będziesz musiała robić je bardzo często. Przygotuj się również na to, że domowi smakosze na pewno poproszą o dokładkę, ale to akurat nie dziwne, bo smak jest obłędny.
W sezonie zawsze piekę to ciasto z rabarbarem. Cała blacha znika do ostatniego okruszkaNie tylko kapusta
Przedstawione poniżej danie z kapusty wyglądem przypomina pizzę. Nie musisz jednak wyrabiać na nią ciasta i czekać, aż wyrośnie. Podstawę dania stanowi bowiem kapusta zalana apetyczną masą. Podobny przepis znajdziesz na kanale Hausgemachte Rezepte w serwisie Youtube, skąd zapożyczone są niektóre zdjęcia.
Składniki:
- ½ główki białej kapusty
- ½ cebuli
- 125 ml wody
- 10 g cukru
- 15 ml octu jabłkowego
- 100 g żółtego sera w kostce
- kilka liści bazylii (opcjonalnie)
- 2 jajka
- 2 kiełbasy śląskie
- przecier pomidorowy
- oliwa
- pieprz
- sól
Przepis na kolację
Połowę białej kapusty posiekaj w cienkie paski. Do miski wbij jajka, wsyp sól i za pomocą widelca roztrzep całość. Kapustę zalej masą z jajek.
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Kapustę w jajku przełóż na patelnię. Smaż w formie placka pod przykryciem.
Obraną cebulę drobno posiekaj w kostkę. Przesyp ją do miski. Zalej wodą oraz octem. Wsyp odrobinę soli oraz cukru. Wymieszaj składniki i odstaw na 10-15 minut.
Kiełbasę pokrój w cienkie plastry. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę odsącz z marynaty.
Placek z kapusty obróć na drugą stronę. Zarumieniony wierzch posmaruj przecierem pomidorowym. Posyp go posiekaną cebulą oraz plastrami kiełbasy. Następnie przysyp ją serem.
Na wierzchu ułóż liście świeżej bazylii. Ponownie przykryj i trzymaj na ogniu do momentu, aż ser się rozpuści. Gotowe danie krój na kawałki, jak pizzę i podawaj na kolację.
Sprawdź przepis na domowe lody oraz dowiedz się, czy możesz grillować na balkonie.