Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję główkę kapusty i zalewam tą masą. Znajomi błagają mnie o ten przepis na kolację
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 28.04.2024 18:18

Kroję główkę kapusty i zalewam tą masą. Znajomi błagają mnie o ten przepis na kolację

kapusta zalana z masą
Fot. Youtube/Hausgemachte Rezepte

Zaskocz rodzinę i zrób kapustę na kolację z tego przepisu. Będą zachwyceni niespotykanym smakiem samego warzywa i na pewno poproszą o dokładkę. Danie robi się prosto, a jego wygląd i smak zaskakuje. Dzięki temu przepisowi kolacja będzie należała do udanych. 

Najsmaczniejszy sposób na kolację

Kolacja nie musi być nudna. Jakiś czas temu odkryłem to niezwykle smaczne danie i od tamtej pory każdy wieczorny posiłek smakuje wyśmienicie. Kiedy znajomi spróbowali tej niezwykłej potrawy, nie mogli wyjść z podziwu, że kapusta może smakować tak doskonale. Zawsze proszą o przepis.

Zrób danie z przepisu na dzisiejszą kolację, a rodzina będzie zachwycona. Pamiętaj tylko, że to danie uzależnia i będziesz musiała robić je bardzo często. Przygotuj się również na to, że domowi smakosze na pewno poproszą o dokładkę, ale to akurat nie dziwne, bo smak jest obłędny. 

kapusta.jpg
Fot. Youtube/Hausgemachte Rezepte
W sezonie zawsze piekę to ciasto z rabarbarem. Cała blacha znika do ostatniego okruszka

Nie tylko kapusta

Przedstawione poniżej danie z kapusty wyglądem przypomina pizzę. Nie musisz jednak wyrabiać na nią ciasta i czekać, aż wyrośnie. Podstawę dania stanowi bowiem kapusta zalana apetyczną masą. Podobny przepis znajdziesz na kanale Hausgemachte Rezepte w serwisie Youtube, skąd zapożyczone są niektóre zdjęcia.

Składniki:

  • ½ główki białej kapusty
  • ½ cebuli
  • 125 ml wody
  • 10 g cukru
  • 15 ml octu jabłkowego
  • 100 g żółtego sera w kostce
  • kilka liści bazylii (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 2 kiełbasy śląskie
  • przecier pomidorowy
  • oliwa
  • pieprz
  • sól

Przepis na kolację

Połowę białej kapusty posiekaj w cienkie paski. Do miski wbij jajka, wsyp sól i za pomocą widelca roztrzep całość. Kapustę zalej masą z jajek. 

Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Kapustę w jajku przełóż na patelnię. Smaż w formie placka pod przykryciem. 

Obraną cebulę drobno posiekaj w kostkę. Przesyp ją do miski. Zalej wodą oraz octem. Wsyp odrobinę soli oraz cukru. Wymieszaj składniki i odstaw na 10-15 minut. 

Kiełbasę pokrój w cienkie plastry. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę odsącz z marynaty. 

Placek z kapusty obróć na drugą stronę. Zarumieniony wierzch posmaruj przecierem pomidorowym. Posyp go posiekaną cebulą oraz plastrami kiełbasy. Następnie przysyp ją serem. 

Na wierzchu ułóż liście świeżej bazylii. Ponownie przykryj i trzymaj na ogniu do momentu, aż ser się rozpuści. Gotowe danie krój na kawałki, jak pizzę i podawaj na kolację. 

Sprawdź przepis na domowe lody oraz dowiedz się, czy możesz grillować na balkonie

danie na kolację.jpg
Fot. Youtube/Hausgemachte Rezepte