Smakosze.pl Przepisy Wygląda jak flaczki, a nie ma w niej grama mięsa. Tę lekką i pożywną zupę robię na wiosnę co i raz
Fot. YouTube/Michał Drożdżyński - Z Pasją do Gotowania

Wygląda jak flaczki, a nie ma w niej grama mięsa. Tę lekką i pożywną zupę robię na wiosnę co i raz

29 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zupa na zdjęciu przypomina flaczki. Do jej przyrządzenia nie używam jednak tego dość kontrowersyjnego składnika. Moja wersja “flaczków” jest tak pyszna, że smakuje każdemu. Lekka i sycąca zarazem, na wiosnę jest jak znalazł.

Doskonała zupa na wiosnę

Ta zupa to moje największe odkrycie tej wiosny. Po raz pierwszy poczęstowała mnie ją znajoma. Myślałem, że przygotowała swój specjał, czyli flaczki. Po spróbowaniu okazało się, że nie ma w niej ani grama mięsa, bo pomimo wyglądu jest przygotowana z samych warzyw.

Dzięki takim składnikom sprawdzi się wiosenny obiad dla całej rodziny. W dodatku jest lekka i nikt nie wyjdzie od ciebie głodny. Na szczególną uwagę zasługuje jeden składnik, który zdradzę ci w dalszej części artykułu. To właśnie on stanowi postawę tego dania .

bocznika.jpg
Fot. YouTube/Michał Drożdżyński - Z Pasją do Gotowania
Mieszam 4 składniki i robię z nich kluski kładzione. Można je jeść na okrągło, pasują do wszystkiego

Tego składnika nie może zabraknąć

Wyjątkowym składnikiem tej zupy są boczniaki. Obecnie są dostępne w każdym większym markecie, więc nie będziesz miała problemów z ich zakupem. Boczniaki są pełne wartościowych składników odżywczych oraz białka i stanowią świetną alternatywę dla mięsa. Inspirację dla tego przepisu oraz zdjęcia zaczerpnęliśmy z kanału YouTube Michał Drożdżyński - Z Pasją do Gotowania

Składniki:

  • 500 g boczniaków
  • 1 l wody
  • 1 pietruszka
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • ¼ selera
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • kawałek zielonej części pora
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • mielona papryka słodka
  • gałka muszkatołowa
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

Przepis na flaczki bez mięsa

Umyte i osuszone boczniaki pokrój w cienkie paski. Marchew, pietruszkę oraz seler obierz i umyj. Następnie zetrzyj warzywa na dużych oczkach tarki.

Umytego pora drobno posiekaj. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Obrane ząbki czosnku oraz imbir drobno posiekaj .

Do garnka wlej olej. Zeszklij w nim cebulę oraz pora. Kiedy się zarumienią wsyp starte warzywa oraz czosnek i imbir. Podsmażaj je do momentu uzyskania miękkości.

Całość dopraw pieprzem, solą, liśćmi laurowymi i ziarnami ziela angielskiego. Wsyp odrobinę gałki muszkatołowej i czerwonej papryki. Dołóż koncentrat pomidorowy, wsyp boczniaki i wymieszaj składniki.

Wlej wodę i doprowadź całość do wrzenia. Na koniec wsyp majeranek, wymieszaj i gotuj przez 5 minut . Potem pozostaje już tylko podać zupę i patrzeć, jak szybko znika. To znak, że smakuje.

Sprawdź przepis na tani obiad oraz zobacz, co oferuje włoska restauracja .

boczniaki.jpg
Fot. Canva/Creative-Family
W starej gazecie znalazłem przepis na obłędne mielone. Sekret ich smaku tkwi w 2 dodatkach
Strzelczyk ożywia kultowe danie PRL-u. Nadal jet pyszne i tanie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy