Wyjątkowa babka wielkanocna prosto z Lubelszczyzny. Klasyka w doskonałym wydaniu
Babka drożdżowa jest specjałem, którego według wielu smakoszy nie może zabraknąć w święta. Pochodzący z Lubelszczyzny przepis na ten rarytas zakłada dodanie do niego jabłek, dzięki czemu staje niezwykle wilgotna i aromatyczna. Jej przygotowanie jest naprawdę proste, a smakuje wyśmienicie. Koniecznie spróbujcie
Babka drożdżowa obok paschy i mazurka jest jednym z popularniejszych słodkich wypieków wielkanocnych. Warto sięgnąć po regionalną recepturę na ten klasyk z dodatkiem słodkich jabłek. Owoce nadadzą ciastu przyjemnej konsystencji i sprawią, że babka na długo pozostanie w waszej pamięci.
Przepis na pyszną babkę wprost z Lubelszczyzny
Składniki:
-
50 g świeżych drożdży
-
1,5 szklanki napoju roślinnego
-
3 szklanki mąki pszennej tortowej + 1 łyżka
-
2 jabłka
-
pół szklanki cukru + 1 łyżka
-
3 łyżki oleju rzepakowego
-
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich ciepły napój roślinny oraz po 1 łyżce cukru i mąki. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kwadrans. Do tak przygotowanego zaczynu wsypujemy pozostały cukier i mąkę.
Dodajemy ekstrakt i wyrabiamy ciasto. Pod koniec porcjami wlewamy olej. Uzyskana masa powinna być nieco lepka i lejąca. Przenosimy ją do miski i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Jabłka obieramy. Kroimy je w kostkę, jednocześnie usuwając gniazda nasienne. Owoce dodajemy do ciasta i jeszcze przez chwilę je wyrabiamy. Przenosimy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.
Wyrównujemy wierzch i odstawiamy jeszcze na 20 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 35-40 minut, a następnie studzimy babkę w formie przez 20 minut. Wyjmujemy i dekorujemy.
Źródło zdjęcia: canva/Mallivan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wybitny wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami. Eksplozja smaku
-
Apetyczna pieczona karkówka. Sekretem smaku jest niebywałe aromatyczna przyprawa
Źródło: weganon