Wyjątkowa surówka siostry Anastazji z kapustą i słodkim składnikiem
Surówki są niezwykle wartościowe, bo zawierają dużo witamin. Dlatego warto o nich pamiętać przy okazji obiadu. Dziś polecamy wam wyjątkową surówkę siostry Anastazji z kapustą i słodkim składnikiem. Jest prosta do przygotowania i bardzo smaczna.
Prawdziwa surówka, tak jak nazwa wskazuje, powinna zawierać surowe warzywa i owoce. W takiej postaci są one najwartościowsze, bo zawierają najwięcej witamin i innych, cennych składników. Każda obróbka termiczna, w zależności od jej czasu, niszczy mniej lub więcej witamin. Dlatego staraj się jeść jak najwięcej surowych warzyw i przygotowanych z nich surówek.
Wyjątkowa surówka siostry Anastazji z kapustą i słodkim składnikiem
Składniki:
-
1/2 niedużej główki czerwonej kapusty
-
pół cytryny
-
10 dag rodzynek
-
1 jabłko
-
10 dag orzechów włoskich
-
1 cebulka
-
4 łyżki majonezu
-
2 łyżeczki chrzanu
-
sól, pieprz
Przygotowanie surówki z czerwonej kapusty
Kapustę oczyść z wierzchnich, obeschniętych i podwiędniętych liści. Zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny.
Rodzynki opłucz, zalej ciepłą wodą, odstaw na 10-15 minut. Odlej wodę, osącz je na sitku. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny.
Orzechy przebierz, możesz je podprażyć na suchej patelni, wtedy będą bardziej chrupiące i aromatyczne. Przestudzone orzechy grubo posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę.
Do kapusty dodaj rodzynki, jabłko, orzechy i cebulę. Składniki wymieszaj, oprósz solą i pieprzem. Dodaj majonez wymieszany z chrzanem, całość wymieszaj.
Wskazówka: Jeśli dla kogoś surowa kapusta i cebula są zbyt ciężkostrawne, można sparzyć je wrzątkiem. Cebulę wystarczy umieścić na sicie i przelać gorącą wodą. Kapustę najlepiej jest wrzucić na wrzątek i gotować kilka minut, aż zrobi się miękka. Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszne i zdrowe surówki. Zobacz, jak przygotować surówkę z selera , a także jak zrobić surówkę z buraka .
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: lubieessc.blogspot