Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowa zupa z głowy i ogona karpia
canva/Nikolay_Donetsk, Getty Images

Wyjątkowa zupa z głowy i ogona karpia

25 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

W czasie świąt i przygotowań do nich wykorzystuje się praktycznie całego karpia - szkoda bowiem marnować smaczne mięso. Niestety z głów i ogonów ciężko sporządzić coś pysznego, lecz my mamy doskonałe rozwiązanie. Dzisiaj prezentujemy recepturę na zupę z głowy i ogona karpia, która jest wyjątkowo pyszna i aromatyczna.

Karp to typowo świąteczna ryba i Polacy kupują jej ogromne ilości przez cały grudzień. Z jej mięsa gotują galarety, smażone filety czy pieczone medaliony. Z całej ryby pozostają jednak resztki, czyli głowy i ogony, na które większość z nas nie ma żadnego pomysłu.

Dobrym rozwiązaniem na spożytkowanie tych resztek jest zrobienie wspaniale pachnącej zupy, która jest doskonale znana przez naszych rodziców i dziadków. Na bazie poniższej zupy rybnej można przygotować również wiele innych pysznych dań, które wymagają dodania rybnego wywaru.

Przepis na zupę z ogonów i głów karpia

Składniki:

  • 3 głowy i 3 ogony karpi

  • 2 marchewki

  • 1/2 selera

  • 2 pietruszki

  • 1/2 pora

  • 1 spora cebula

  • 2 l wody

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • sok z cytryny

  • 2 łyżeczki lubczyku

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól

  • pieprz

Zacznij od umycia i obrania wszystkich warzyw. Cebulę opal nad palnikiem gazowym, co zwiększy aromat bulionu. Resztę warzyw pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do garnka, zalej wodą, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie oraz lubczyk i zacznij gotować pod przykryciem.

Głowy i ogony z karpia dokładnie oczyść. Pamiętaj, aby usunąć skrzela i oczy, które mogą wprowadzić gorycz do zupy. Po oczyszczeniu wrzuć je do warzywnego bulionu i gotuj kolejne 20 minut. Po tym czasie przecedź bulion przez gęste sito do czystego naczynia.

Głowy i ogony wyrzuć do śmieci. Z warzyw pozostaw jedynie marchewkę, którą należy pokroić w plasterki. Dopraw zupę sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawaj ją z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak Jakub Kuroń gotuje swoją zupę pomidorową. Ten tekst wyjawia przepis na pyszną i gęstą zupę ziemniaczaną.

Zupa rybna

Źródło: canva/kostrez

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: haps Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy