Wyjątkowa zupa z głowy i ogona karpia
W czasie świąt i przygotowań do nich wykorzystuje się praktycznie całego karpia - szkoda bowiem marnować smaczne mięso. Niestety z głów i ogonów ciężko sporządzić coś pysznego, lecz my mamy doskonałe rozwiązanie. Dzisiaj prezentujemy recepturę na zupę z głowy i ogona karpia, która jest wyjątkowo pyszna i aromatyczna.
Karp to typowo świąteczna ryba i Polacy kupują jej ogromne ilości przez cały grudzień. Z jej mięsa gotują galarety, smażone filety czy pieczone medaliony. Z całej ryby pozostają jednak resztki, czyli głowy i ogony, na które większość z nas nie ma żadnego pomysłu.
Dobrym rozwiązaniem na spożytkowanie tych resztek jest zrobienie wspaniale pachnącej zupy, która jest doskonale znana przez naszych rodziców i dziadków. Na bazie poniższej zupy rybnej można przygotować również wiele innych pysznych dań, które wymagają dodania rybnego wywaru.
Przepis na zupę z ogonów i głów karpia
Składniki:
-
3 głowy i 3 ogony karpi
-
2 marchewki
-
1/2 selera
-
2 pietruszki
-
1/2 pora
-
1 spora cebula
-
2 l wody
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
3 liście laurowe
-
sok z cytryny
-
2 łyżeczki lubczyku
-
szczypta gałki muszkatołowej
-
sól
-
pieprz
Zacznij od umycia i obrania wszystkich warzyw. Cebulę opal nad palnikiem gazowym, co zwiększy aromat bulionu. Resztę warzyw pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do garnka, zalej wodą, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie oraz lubczyk i zacznij gotować pod przykryciem.
Głowy i ogony z karpia dokładnie oczyść. Pamiętaj, aby usunąć skrzela i oczy, które mogą wprowadzić gorycz do zupy. Po oczyszczeniu wrzuć je do warzywnego bulionu i gotuj kolejne 20 minut. Po tym czasie przecedź bulion przez gęste sito do czystego naczynia.
Głowy i ogony wyrzuć do śmieci. Z warzyw pozostaw jedynie marchewkę, którą należy pokroić w plasterki. Dopraw zupę sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawaj ją z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak Jakub Kuroń gotuje swoją zupę pomidorową. Ten tekst wyjawia przepis na pyszną i gęstą zupę ziemniaczaną.
Źródło: canva/kostrez
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Babciny przepis na wigilijną kapustę z grochem. Gęsta i bez zasmażki
-
Przepyszna pasta z wędzonej makreli, ogórków kiszonych i cebuli
-
Niezawodny przepis na obłędnie chrupiące placki ziemniaczane
Źródło: haps Zapraszamy na nasz Instagram