Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem
canva/xu furong

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

5 lipca 2022

Zupa z jabłek jest słodką alternatywą dla klasycznych obiadowych propozycji. W ciepłe dni przyjemnie nas orzeźwi, a w chłodniejsze dodatkowo rozgrzeje bukietem korzennych przypraw. Jedno jest pewne — warto jej choć raz spróbować. Wielu osobom będzie smakowała, a konsystencją zachwyci każdego.

Zupa z jabłek będzie daniem, które pozwoli wam zagospodarować nadwyżki owoców. Słodka i delikatne w smaku propozycja z powodzeniem zastąpi zarówno deser, jak i tradycyjne obiadowe klasyki z warzyw. Przygotowanie jest proste, a smak potrafi skraść niejedno serce. Skusicie się?

Przepis na wyborną zupę z jabłek

Składniki:

  • 1 litr zimnej wody

  • 1 kg jabłek o winnym smaku

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 3 goździki

  • pół laski cynamonu

  • 2 łyżeczki cukru

  • pół łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki mąki pszennej

  • 100 ml śmietany 18% (opcjonalnie)

Przygotowanie zupy z jabłek:

Jabłka myjemy, obieramy je ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w ósemki i umieszczamy w garnku z wodą. Dodajemy wszystkie przyprawy, a następnie doprowadzamy do wrzenia.

Całość gotujemy na niedużym ogniu do czasu, aż jabłka zmiękną. Odrobinę wody z garnka przenosimy do szklanki z mąką. Starannie rozrabiamy proszek w płynie, a następnie wlewamy zaprawkę do zupy z jabłek. Mieszamy, po czym zagotowujemy.

W podobny sposób dodajemy śmietanę. Hartowanie nabiału pozwoli nam uniknąć powstania niechcianych grudek. Gotowe danie podajemy z domowym makaronem , ziemniakami lub grzankami i karmelizowaną cebulką . Smacznego.

Wskazówka dotycząca podania zupy z jabłkami:

Aby zupa z jabłkami dłużej zachowała świeżość, można dodać śmietanę dopiero na talerzach. Danie z nabiałem można przechowywać w lodówce maksymalnie przez dwa dni. Będzie smaczne również bez śmietany lub z jej wegańską alternatywą.

Zupa z jabłek jest pyszna
canva/HeikeRau

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: food2

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy