Wyjątkowe gołąbki po grecku, główny składnik zaskakuje
Gołąbki to klasyczne danie, które możemy przyrządzić na wiele sposobów. Zazwyczaj do ich wykonania niezbędna jest kapusta. Okazuje się, że można je zastąpić innymi sezonowymi składnikami m.in. cukinią oraz liśćmi winogron. Jak je przygotować?
Gołąbki to klasyka polskiej kuchni, na którą niemal każdy miłośnik gotowania ma swój sprawdzony patent. Latem warto wypróbować to danie w zaskakującej greckiej wersji. Jego głównym składnikiem jest dość zaskakujący składnik - liście winogron. Jak je przyrządzić?
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pyszne gołąbki po grecku
Lista składników:
-
słoik liści winogron w zalewie lub duże, świeże liście winogron
-
pół kilograma mięsa mielonego
-
szklanka ryżu
-
cebula
-
pęczek natki pietruszki
-
2 łyżki suszonej mięty
-
puszka siekanych pomidorów
-
sok z dwóch cytryn
-
6 łyżek oliwy z oliwek
-
sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Wyjmij liście z zalewy i opłucz je w wodzie, jeśli są świeże to je sparz i odsącz. Cebulę posiekaj i zeszklij na połowie oliwy. Dodaj pomidory, mięso mielone i je lekko obsmaż na oliwie z oliwek. Wsyp miętę i posiekaną natkę pietruszki, przypraw do smaku solą i pieprzem.
Dodaj ryż, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj powstały farsz. Na liście (położone błyszczącą stroną do dołu) nałóż porcję farszu. Załóż dwa przeciwległe boki liścia i zwiń je w ruloniki. Możesz je związać np. białą bawełnianą nitką.
Naczynie do zapiekanek wyłóż liśćmi winogron, ułóż warstwami gołąbki. Wierzch przykryj resztą liści, skrop sokiem z cytryny i pozostałą oliwą. Piecz gołąbki przez godzinę w temperaturze 180 stopni C.
Polecamy również przepis na gołąbki autorstwa: Magdy Gessler oraz siostry Anastazji.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel se