Dlaczego tłuczek do mięsa ma dwie różne strony? Odpowiedź zaskakuje
Tłuczek do mięsa to niezbędny element wyposażenia niemal każdej kuchni. Czy wiesz, że każda jego strona ma zupełnie inne funkcje. Warto wiedzieć, do czego one służą, i w jaki sposób je poprawnie używać.
Tłuczek do mięsa znajduje się niemal w każdym domu i tradycyjnie służy m.in. do ubijania mięsa na tradycyjne kotlety schabowe (doskonały przepis na to danie znajdziecie tutaj). Okazuje się, że każda jego strona służy do czegoś zupełnie innego. Warto mieć świadomość i używać tego kuchennego sprzętu w odpowiedni sposób!
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Do czego służą obie strony tłuczka do mięsa?
Chociaż "tłuczek tłuczkowi" nierówny to w wielu domach znajduje się ten tradycyjny z kratką z jednej strony i drugą z ostrzem w kształcie tasaka.
Okazuje się, że ta przemyślana konstrukcja pozwala na tłuczenie mięsa oraz odkrajanie jego zbędnych żył i kawałków tłuszczu za pomocą tego samego narzędzia.
Niestety tego typu kuchenne narzędzia swój okres świetności mają już dawno za sobą, a ich nowa wersja ma nieco inne funkcje.
Obecnie eksperci kulinarni zachęcają, aby do krojenia mięsa używać po prostu nieco ostrzejszego noża. Chyba, że jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami narzędzia, które swoje czasy świetności miało w okresie PRL-u.
Kratkowana strona tłuczka służy do zmiękczenia mięsa, a bardziej płaska do jego ubijania. Użyjemy jej również do spłaszczenia mięsa o nieco innej strukturze, posiadającej włókna twardniejące pod wpływem temperatury.
Polecamy również nasz tekst, z którego dowiecie się, jakie ukryte funkcje ma dawny młynek do kawy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: newsy gotujmy