Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-05T192738.403

canva/darekbphotos

Dlaczego tłuczek do mięsa ma dwie różne strony? Odpowiedź zaskakuje

5 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Tłuczek do mięsa to niezbędny element wyposażenia niemal każdej kuchni. Czy wiesz, że każda jego strona ma zupełnie inne funkcje. Warto wiedzieć, do czego one służą, i w jaki sposób je poprawnie używać.

Tłuczek do mięsa znajduje się niemal w każdym domu i tradycyjnie służy m.in. do ubijania mięsa na tradycyjne kotlety schabowe (doskonały przepis na to danie znajdziecie tutaj). Okazuje się, że każda jego strona służy do czegoś zupełnie innego. Warto mieć świadomość i używać tego kuchennego sprzętu w odpowiedni sposób!

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Do czego służą obie strony tłuczka do mięsa?

Chociaż "tłuczek tłuczkowi" nierówny to w wielu domach znajduje się ten tradycyjny z kratką z jednej strony i drugą z ostrzem w kształcie tasaka.

Okazuje się, że ta przemyślana konstrukcja pozwala na tłuczenie mięsa oraz odkrajanie jego zbędnych żył i kawałków tłuszczu za pomocą tego samego narzędzia.

Niestety tego typu kuchenne narzędzia swój okres świetności mają już dawno za sobą, a ich nowa wersja ma nieco inne funkcje.

Projekt bez tytułu - 2021-08-05T174358.036

Niezawodny sposób na idealne ogórki małosolne

CZYTAJ DALEJ

Obecnie eksperci kulinarni zachęcają, aby do krojenia mięsa używać po prostu nieco ostrzejszego noża. Chyba, że jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami narzędzia, które swoje czasy świetności miało w okresie PRL-u.

Kratkowana strona tłuczka służy do zmiękczenia mięsa, a bardziej płaska do jego ubijania. Użyjemy jej również do spłaszczenia mięsa o nieco innej strukturze, posiadającej włókna twardniejące pod wpływem temperatury.

Polecamy również nasz tekst, z którego dowiecie się, jakie ukryte funkcje ma dawny młynek do kawy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skon

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Krokiety nie pękną

Porady

Co zrobić, żeby krokiety nie pękały?

Czytaj więcej >

Porady

Jak gotować flaczki, by nie wyszły twarde?

Czytaj więcej >
Drewniane łyżki

Porady

Jak dbać o drewniane przyrządy kuchenne?

Czytaj więcej >

Porady

Proste sposoby na krojenie cebuli

Czytaj więcej >

Porady

Jak rozmrozić filet z ryby w 5 minut?

Czytaj więcej >

Porady

Jak wyczyścić przypaloną patelnię?

Czytaj więcej >