Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty patent siostry Anastazji na pyszne gołąbki, pokocha je cała rodzina
Monika Dec
Monika Dec 23.07.2021 02:00

Prosty patent siostry Anastazji na pyszne gołąbki, pokocha je cała rodzina

Projekt bez tytułu - 2021-07-23T215529.351
canva/jabiru

Gołąbki są jednym z klasycznych potraw kuchni polskiej. Niemal każdy kucharz ma na nie swój sekretny sposób. Jakiś czas temu swoim przepisem na gołąbki podzieliła się uwielbiana siostra Anastazja. Słynna zakonnica zalewa je aromatycznym sosem z suszonych grzybów.

Gołąbki to danie, które powoduje szybsze bicie serca u wielu smakoszy. Można je przyrządzić na bazie wielu różnych składników od różnych rodzajów kapusty, przez rodzaje farszów aż do sposobów ich podania.

Jakiś czas temu pisaliśmy o tym, jakijaki sposób na gołąbki ma Tomasz Strzelczyk. Dziś proponujemy Wam zapoznać się z przepisem na tę potrawę autorstwa słynnej siostry Anastazji.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis siostry Anastazji na pyszne gołąbki

Składniki:

  • 1 główka świeżej kapusty,

  • 40 dag ryżu

  • tłuszcz

  • 1 duża cebula

  • 3-4 dag suszonych grzybów

  • 2 łyżki oliwy

  • sól

  • pieprz

  • 2-3 dag mąki pszennej

  • 1/2 szklanki śmietany

Sposób wykonania:

Sparz główkę kapusty w osolonej wodzie z dwiema łyżkami oliwy. Możesz również skorzystać z innego tricku, o którym pisaliśmy w tym artykule. Następnie usuń jej głąb i rozłóż liście, ścinając je na twarde części.

Ugotuj na sypko ryż, podsmaż cebulę, namocz suszone grzyby na noc (a później je ugotuj). Usmażoną cebulę i ugotowane grzyby zmiel w maszynce i wymieszaj z ryżem, a następnie dopraw solą i pieprzem.

Ułóż nadzienie na przygotowanych liściach kapusty, złóż jej brzegi do środka i zawiń w rulon. Gołąbki przełóż do brytfanny, podlej rosołem, dodaj tłuszcz i duś je w pod przykryciem, najlepiej w piekarniku.

Przygotuj sos z wywaru po grzybach, śmietany i mąki. Gołąbki podawaj polane topionym masłem i gołką tartą oraz sosem (ten drugi podawaj w osobnym naczyniu). Smacznego!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: deon

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: