Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-05T173404.984

canva/jeffwasserman

Pyszne kotlety, które zdetronizują nawet mielone i schabowe

5 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Kotlety mielone lub schabowe często goszczą w naszym menu. W ostatnim czasie w sieci rekordy popularności biją jednak "kotlety na dziko". Jak je zrobić? Nie ma nic prostszego!

Tradycyjne kotlety schabowe lub mielone to klasyk, który zna niemal każdy miłośnik gotowania. W sieci aż roi się jednak od ich przeróżnych modyfikacji. Jednym z nich są tzw. kotlety na dziko. Jak je zrobić?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kotlety na dziko

Lista składników:

  • 6 plastrów schabu

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki ketchupu

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 5 łyżek oleju

  • sól i pieprz do smaku

  • olej

Projekt bez tytułu - 2021-08-06T161538.733

Prosty sposób na puszyste i soczyste kotlety mielone

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Rozbij plastry schabu tłuczkiem na kotlety, a następnie z obu stron oprósz je do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Przygotuj marynatę. Wymieszaj ketchup z musztardą, olejem oraz z majerankiem i czosnkiem. Dokładnie pokryj wszystkie kotlety.

Tak przygotowane mięso schowaj do lodówki na co najmniej 12 godzin. Odsącz z marynaty smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

Danie podawaj z pieczonymi ziemniaki (przepis, jak je wykonać znajdziecie tutaj) oraz ulubioną surówką (np. z marchewki).

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >