Pyszne kotlety, które zdetronizują nawet mielone i schabowe
Kotlety mielone lub schabowe często goszczą w naszym menu. W ostatnim czasie w sieci rekordy popularności biją jednak "kotlety na dziko". Jak je zrobić? Nie ma nic prostszego!
Tradycyjne kotlety schabowe lub mielone to klasyk, który zna niemal każdy miłośnik gotowania. W sieci aż roi się jednak od ich przeróżnych modyfikacji. Jednym z nich są tzw. kotlety na dziko. Jak je zrobić?
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kotlety na dziko
Lista składników:
6 plastrów schabu
1 łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku
2 łyżki ketchupu
1 łyżeczka musztardy
5 łyżek oleju
sól i pieprz do smaku
olej
Sposób wykonania:
Rozbij plastry schabu tłuczkiem na kotlety, a następnie z obu stron oprósz je do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Przygotuj marynatę. Wymieszaj ketchup z musztardą, olejem oraz z majerankiem i czosnkiem. Dokładnie pokryj wszystkie kotlety.
Tak przygotowane mięso schowaj do lodówki na co najmniej 12 godzin. Odsącz z marynaty smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Danie podawaj z pieczonymi ziemniaki (przepis, jak je wykonać znajdziecie tutaj) oraz ulubioną surówką (np. z marchewki).
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel se