Niezawodny sposób na idealne ogórki małosolne
Sezon na ogórki trwa! Nie zwlekaj, korzystaj! Nie od dziś wiadomo, że to pyszne warzywo może wykorzystać na wiele wyjątkowych sposobów. Do jednych z najpopularniejszych należy przygotowanie z nich przetworów. Jak przyrządzić idealne "małosolne"?
Ogórki małosolne są wielkim przysmakiem, który kojarzy się nam z latem i wakacjami. Co zrobić, aby wyszły idealnie chrupkie. Warto zwrócić uwagę m.in. na jakość ogórków. Jakie nadają się najlepiej?
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Prosty sposób na idealne ogórki małosolne
Aby cieszyć się idealnymi ogórkami małosolnymi, powinniśmy w pierwszej kolejności zaopatrzyć się w dobrej jakości warzywa. Najlepiej, jeśli będą one pochodzić z dobrego źródła np. ekologicznego gospodarstwa.
Zdaniem ekspertów ogórki do kiszenia nie powinny być przerośnięte. Muszą być za to jędrne i proste. Wiele osób radzi, aby wybierać warzywa z jasnymi końcami, ponieważ one podobno szybciej się kiszą. W jakim naczyniu powinniśmy zrobić ogórki małosolne?
W czym zrobić ogórki małosolne?
Zdaniem ekspertów przygotowując ogórki małosolne powinniśmy rozważyć dwie możliwości. Możemy użyć do tego zwykłych słoików lub specjalnej kamionki (więcej na temat tej drugiej przeczytacie w tym artykule.)
Możemy również zdecydować się na przygotowanie ogórków małosolnych bez zalewy (tzw. na sucho). Wtedy do ich przyrządzenia niezbędne będą spore torebki - strunkówki. Swój sposób na małosolne na sucho jakiś czas temu podał popularny bloger - Tomasz Strzelczyk. Więcej na ten temat pisaliśmy tutaj.
Pamiętaj, że ogórki małosolne nie powinny stać w słońcu! Powód? Będą po prostu gorzkie, a takich nieprzyjemnych rozczarowań chcemy w końcu uniknąć!
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: haps