Wyjątkowe letnie kotlety schabowe pod pierzynką. Zapomnij o nudnym obiedzie
Kotlety schabowe zapieczone z serem, pieczarkami i warzywami są pomysłem na prosty i pyszny obiad w letnie, upalne dni. Soczyste mięso pod serową pierzynką z dodatkiem świeżych warzyw dosłownie rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na wyjątkowe, letnie kotlety schabowe, smakują jak na wakacjach u babci.
Znudziły Ci się klasyczne schabowe? Przygotuj je więc w nieco innej odsłonie, idealnej na lato. Mięso w chrupiącej panierce zapieczone z potrawką z kapusty, pieczarek, marchewki i papryki smakuje wybornie. Całość oprószona jest żółtym serem, który tworzy pyszną pierzynkę.
Letnie kotlety schabowe to smak dzieciństwa. Możemy podać je z wieloma dodatkami, np. ziemniakami smażonymi , opiekanymi, z frytkami, batatami. Do całego dania gorąco polecam jeszcze surówkę z kiszonej kapusty i jabłka lub surówkę z pomidorków i ogórków, smakują wyśmienicie z kotletami.
Triki na pyszne schabowe? Przede wszystkimi dokładnie rozbij mięso tłuczkiem. Gruby kawałek schabu po usmażeniu będzie twardy i łykowaty. Do panierki koniecznie dodaj mąkę pszenną. Obtaczanie kotletów w mące sprawi, że bułka nie odklei od mięsa się podczas smażenia, a kotlety będą soczyste i pyszne.
Pamiętaj jednak, że nawet najlepiej przygotowane kotlety nie będą dobre, jeśli kupisz stare mięso- tu dowiesz się, jak wybrać mięso na kotlety schabowe.
Przepis na letnie kotlety schabowe
Składniki na 7-8 kotletów:
-
1 kg schabu bez kości
-
marchew
-
cebula
-
mały kawałek kapusty
-
papryka czerwona
-
300 g pieczarek
-
2 duże jajka
-
200 g startego sera żółtego
-
2 serki topione śmietankowe
-
bułka tarta do panierowania
-
mąka pszenna do panierowania
-
sól, pieprz
-
łyżeczka octu
-
pół łyżeczki cukru
-
olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
Jak zrobić kotlety schabowe pod pierzynką?
Mięso umyj, osusz, oczyść i pokrój w plastry o grubości około 2 cm każdy, następnie wszystkie kotlety rozbij tłuczkiem do mięsa i oprósz z każdej strony solą i pieprzem.
Kotlety obtocz kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej i tak przygotowane smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Marchewkę i kapustę zetrzyj na tarce, posiekaj drobno pieczarki, cebulę i paprykę. Na oleju zeszklij cebulkę, następie dodaj marchew, kapustę, paprykę, dopraw solą, pieprzem, octem i cukrem i smaż przez kilka minut.
Do przygotowanej potrawki dodaj serki topione i smaż, aż się rozpuszczą. Warzywa przełóż na usmażone kotlety, oprósz startym serem żółtym i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 5 minut , aż ser się rozpuści, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Image Professionals GmbH
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, aby gotowana brukselka nie była gorzka? Wyjaśniamy
-
Bajecznie chrupiące i delikatne sznycelki drobiowe. Sekretem jest marynata
-
Czym najlepiej słodzić kawę i herbatę poza cukrem? Zdrowsze alternatywy
Źródło: smaker.pl