Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowe letnie kotlety schabowe pod pierzynką. Zapomnij o nudnym obiedzie
screen z filmu pochodzi z kanału Henia Fox na YouTube

Wyjątkowe letnie kotlety schabowe pod pierzynką. Zapomnij o nudnym obiedzie

8 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kotlety schabowe zapieczone z serem, pieczarkami i warzywami są pomysłem na prosty i pyszny obiad w letnie, upalne dni. Soczyste mięso pod serową pierzynką z dodatkiem świeżych warzyw dosłownie rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na wyjątkowe, letnie kotlety schabowe, smakują jak na wakacjach u babci.

Znudziły Ci się klasyczne schabowe? Przygotuj je więc w nieco innej odsłonie, idealnej na lato. Mięso w chrupiącej panierce zapieczone z potrawką z kapusty, pieczarek, marchewki i papryki smakuje wybornie. Całość oprószona jest żółtym serem, który tworzy pyszną pierzynkę.

Letnie kotlety schabowe to smak dzieciństwa. Możemy podać je z wieloma dodatkami, np. ziemniakami smażonymi , opiekanymi, z frytkami, batatami. Do całego dania gorąco polecam jeszcze surówkę z kiszonej kapusty i jabłka lub surówkę z pomidorków i ogórków, smakują wyśmienicie z kotletami.

Triki na pyszne schabowe? Przede wszystkimi dokładnie rozbij mięso tłuczkiem. Gruby kawałek schabu po usmażeniu będzie twardy i łykowaty. Do panierki koniecznie dodaj mąkę pszenną. Obtaczanie kotletów w mące sprawi, że bułka nie odklei od mięsa się podczas smażenia, a kotlety będą soczyste i pyszne.

Pamiętaj jednak, że nawet najlepiej przygotowane kotlety nie będą dobre, jeśli kupisz stare mięso- tu dowiesz się, jak wybrać mięso na kotlety schabowe.

Przepis na letnie kotlety schabowe

Składniki na 7-8 kotletów:

  • 1 kg schabu bez kości

  • marchew

  • cebula

  • mały kawałek kapusty

  • papryka czerwona

  • 300 g pieczarek

  • 2 duże jajka

  • 200 g startego sera żółtego

  • 2 serki topione śmietankowe

  • bułka tarta do panierowania

  • mąka pszenna do panierowania

  • sól, pieprz

  • łyżeczka octu

  • pół łyżeczki cukru

  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek

Jak zrobić kotlety schabowe pod pierzynką?

Mięso umyj, osusz, oczyść i pokrój w plastry o grubości około 2 cm każdy, następnie wszystkie kotlety rozbij tłuczkiem do mięsa i oprósz z każdej strony solą i pieprzem.

Kotlety obtocz kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej i tak przygotowane smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Marchewkę i kapustę zetrzyj na tarce, posiekaj drobno pieczarki, cebulę i paprykę. Na oleju zeszklij cebulkę, następie dodaj marchew, kapustę, paprykę, dopraw solą, pieprzem, octem i cukrem i smaż przez kilka minut.

Do przygotowanej potrawki dodaj serki topione i smaż, aż się rozpuszczą. Warzywa przełóż na usmażone kotlety, oprósz startym serem żółtym i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 5 minut , aż ser się rozpuści, smacznego.

Usmażone kotlety schabowe

Źródło zdjęcia: canva/ Image Professionals GmbH

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy