Ziemniaki z patelni na szybko. Smażony dodatek do obiadu
Ziemniaki z patelni to świetna alternatywa dla tradycyjnych, gotowanych ziemniaków. Są doskonale doprawione, rumiane, miękkie i mają lekko chrupiącą skórkę. Ziemniaki na szybko z rozmarynem i słodką papryką czerwoną to doskonały dodatek do dań głównych.
Jeśli znudziły Ci się tradycyjnie podawane ziemniaki, a nie masz czasu na pieczenie ich w piekarniku, ten przepis jest stworzony właśnie dla Ciebie. Ziemniaki na szybko przygotujesz błyskawicznie na patelni, a ich smak zachwyci wszystkich.
Ziemniaki z patelni są doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, ryb i potraw wegetariańskich. Świetnie smakują podane samodzielnie, a także jako uzupełnienie potraw z grilla. Do ziemniaków możesz również podać ulubiony sos, np. czosnkowy, czy tzatziki.
Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, następnie ugotuj. Im mniejsze kawałki ziemniaków, tym krócej będą się gotować. Kawałki nie mogą być jednak za małe, ponieważ mogą się rozsypać podczas smażenia.
Jeśli masz mniejszą patelnię, warzywa smaż partiami, aby powstała na nich chrupiąca skórka. Ziemniaki, które będą smażone w dużej ilości, również się nie przyrumienią, a zamiast pysznego dodatku do obiadu, otrzymasz ziemniaczaną kluchę.
Przepis na ziemniaki z patelni na szybko
Składniki:
500 g ziemniaków
gałązka świeżego rozmarynu
słodka papryka mielona do smaku
sól, pieprz
olej do smażenia
Jak zrobić ziemniaki z patelni na szybko?
Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie, następnie odparuj i odcedź. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, przełóż ziemniaki, oprósz je solą i smaż na mocnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Gdy już się zarumienią oprósz je solidnie papryką mieloną, pieprzem, dodaj igiełki rozmarynu, ponownie wymieszaj i podaj, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ snowflock
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: tapenda.pl