Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ziemniaki z patelni na szybko. Smażony dodatek do obiadu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.05.2022 21:42

Ziemniaki z patelni na szybko. Smażony dodatek do obiadu

Ziemniaki z patelni na szybko. Smażony dodatek do obiadu
canva/ nitrub

Ziemniaki z patelni to świetna alternatywa dla tradycyjnych, gotowanych ziemniaków. Są doskonale doprawione, rumiane, miękkie i mają lekko chrupiącą skórkę. Ziemniaki na szybko z rozmarynem i słodką papryką czerwoną to doskonały dodatek do dań głównych.

Jeśli znudziły Ci się tradycyjnie podawane ziemniaki, a nie masz czasu na pieczenie ich w piekarniku, ten przepis jest stworzony właśnie dla Ciebie. Ziemniaki na szybko przygotujesz błyskawicznie na patelni, a ich smak zachwyci wszystkich.

Ziemniaki z patelni są doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, ryb i potraw wegetariańskich. Świetnie smakują podane samodzielnie, a także jako uzupełnienie potraw z grilla. Do ziemniaków możesz również podać ulubiony sos, np. czosnkowy, czy tzatziki.

Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, następnie ugotuj. Im mniejsze kawałki ziemniaków, tym krócej będą się gotować. Kawałki nie mogą być jednak za małe, ponieważ mogą się rozsypać podczas smażenia.

Jeśli masz mniejszą patelnię, warzywa smaż partiami, aby powstała na nich chrupiąca skórka. Ziemniaki, które będą smażone w dużej ilości, również się nie przyrumienią, a zamiast pysznego dodatku do obiadu, otrzymasz ziemniaczaną kluchę.

Przepis na ziemniaki z patelni na szybko

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • gałązka świeżego rozmarynu

  • słodka papryka mielona do smaku

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Jak zrobić ziemniaki z patelni na szybko?

Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie, następnie odparuj i odcedź. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, przełóż ziemniaki, oprósz je solą i smaż na mocnym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Gdy już się zarumienią oprósz je solidnie papryką mieloną, pieprzem, dodaj igiełki rozmarynu, ponownie wymieszaj i podaj, smacznego.

Obieranie ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/ snowflock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: tapenda.pl