Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać
canva/daffodilred

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

16 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zapraszamy was na wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Smakują, że palce lizać. Przygotuj je, zwłaszcza jeśli ugotowałeś za dużo jajek. Ten babciny przepis sprzed 100 lat pomoże ci je zamienić w wyjątkowe i bardzo smaczne danie.

Pierogi to nasza polska specjalność. Z farszem wytrawnym, a czasem też słodkim, często jemy je na obiad. Największą popularnością cieszą się u nas pierogi nadziewane kapustą i grzybami, mięsem, ziemniakami i serem, a także twarogiem. Dziś przedstawimy wam przepis na niezwykły farsz z gotowanych jajek.

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem

Składniki:

na ciasto:

  • 75 dag mąki pszennej

  • 1 łyżeczka soli

  • ok. 600 ml dobrze ciepłej wody

  • ok. 200 ml roztopionego masła

na farsz:

  • 7-8 ugotowanych na twardo jajek

  • pęczek szczypiorku

  • 1 łyżka oleju

  • sól, pieprz

Przygotowanie pierogów

Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto na pierogi. Przykryj je ściereczką lub miską i odstaw na 15 minut.

Po tym czasie ciasto podziel na kilkanaście części. Z każdej zrób kulkę i spłaszcz ją dłonią. Placki ciasta ułóż w naczyniu z roztopionym masłem. Przykryj folią, odstaw na godzinę.

Na farsz jajka obierz, pokrój w kostkę. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Podsmaż go na oleju, dodaj do jajek. Farsz wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Każdy placek ciasta cienko rozwałkuj. Kładź na niego trochę farszu, złóż tak, jak formuje się krokiety.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej pierogi. Piecz je ok. 30 minut w piekarniku o temperaturze 200 st. C.

Na naszej stronie znajdziecie też przepis na pierogi nadziewane szczawiem , a także na pierogi barwione sokiem z buraka .

siekane jajka
Źródło zdjęcia: canva/konstiantynzapylaie

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy