Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać
Zapraszamy was na wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Smakują, że palce lizać. Przygotuj je, zwłaszcza jeśli ugotowałeś za dużo jajek. Ten babciny przepis sprzed 100 lat pomoże ci je zamienić w wyjątkowe i bardzo smaczne danie.
Pierogi to nasza polska specjalność. Z farszem wytrawnym, a czasem też słodkim, często jemy je na obiad. Największą popularnością cieszą się u nas pierogi nadziewane kapustą i grzybami, mięsem, ziemniakami i serem, a także twarogiem. Dziś przedstawimy wam przepis na niezwykły farsz z gotowanych jajek.
Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem
Składniki:
na ciasto:
-
75 dag mąki pszennej
-
1 łyżeczka soli
-
ok. 600 ml dobrze ciepłej wody
-
ok. 200 ml roztopionego masła
na farsz:
-
7-8 ugotowanych na twardo jajek
-
pęczek szczypiorku
-
1 łyżka oleju
-
sól, pieprz
Przygotowanie pierogów
Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto na pierogi. Przykryj je ściereczką lub miską i odstaw na 15 minut.
Po tym czasie ciasto podziel na kilkanaście części. Z każdej zrób kulkę i spłaszcz ją dłonią. Placki ciasta ułóż w naczyniu z roztopionym masłem. Przykryj folią, odstaw na godzinę.
Na farsz jajka obierz, pokrój w kostkę. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Podsmaż go na oleju, dodaj do jajek. Farsz wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Każdy placek ciasta cienko rozwałkuj. Kładź na niego trochę farszu, złóż tak, jak formuje się krokiety.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej pierogi. Piecz je ok. 30 minut w piekarniku o temperaturze 200 st. C.
Na naszej stronie znajdziecie też przepis na pierogi nadziewane szczawiem , a także na pierogi barwione sokiem z buraka .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal
-
Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę
-
Dlaczego warto dodać do kawy sok pomarańczowy? Zaskakujący napój podbija internet
Źródło: newsy.gotujmy