Wyjątkowe pierogi z kapustą i serem - nie ma większego przysmaku
Pierogi z kapustą i twarogiem to charakterystyczne danie kuchni podkarpackiej. Poniższy przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Równem. Jesteście ciekawi nietypowych pierogów? Nie mamy wątpliwości, że przebojem podbiją serca prawdziwych smakoszy!
Pierogi z kapustą to tradycyjne danie, które kojarzy się choćby ze Świętami Bożego Narodzenia. Okazuje się, że możemy przyrządzić je w zupełnie inny sposób. Kapusta bowiem doskonale komponuje się z twarogiem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Składniki:
Ciasto:
-
600 g mąki pszennej
-
1 szklanka mleka
-
1 łyżka oleju
-
1 jajko
-
sól
Farsz:
-
1 średnia główka białej kapusty
-
2 cebule
-
3 łyżki masła
-
300 g twarogu
-
pieprz i sól
Dodatkowo:
-
masło lub śmietana do omaszczenia
Sposób wykonania:
Oczyść kapustę z wierzchnich liści, podziel je na ćwiartki i zalej osolonym wrzątkiem. Gotuj je do miękkości, a następnie odsącz z wody. Drobno posiekaj kapustę. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Podsmaż ją na maśle, a gdy będzie już gotowa połącz z kapustą.
Do wystudzonej kapusty dodaj pokruszony widelcem biały ser. Nadzienie przypraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Z mąki i z pozostałych składników wyrób ciasto, rozwałkuj je i wykrawaj krążki. Na każdy krążek nałóż farsz i dokładnie zlep brzegi, a następnie odłóż na posypaną mąką deskę. Pierogi gotuj po 10 sztuk w osolonej wodzie.
Ugotowane przelej delikatnie zimną wodą i polej zarumienionym masłem. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziecie również inne wyjątkowe przepisy na pyszne pierogi m.in. dominikańskie z białą kiełbasą oraz pierogi z kaszą gryczaną .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Trzeci Talerz/ "Kuchnia Regionalna Beskidu Dukielskiego" wyd. Gmina Dukla