Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Fantastyczne pierogi z kaszą gryczaną
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 05.09.2021 02:00

Fantastyczne pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą
Canva / Eugeniusz Dudzinski

Pierogi można przygotować na wiele sposobów. Dużą popularnością cieszą się zawiniątka skrywające w swoim wnętrzu farsz na bazie mięsa lub kapusty. Jednak równie pyszny efekt można osiągnąć poprzez wykorzystanie kaszy gryczanej. Efekt będzie jeszcze lepszy, jeśli dodamy także odrobinę mięty.

Nie da się ukryć, że pierogi odgrywają istotną role w naszej rodzimej kuchni. Niektórzy smakosze mogliby zajadać się nimi praktycznie nieustannie. Tym razem sięgniemy po recepturę na pierogi z kaszą gryczaną.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Obłędnie pyszne pierogi z nieoczywistym dodatkiem

Nietrudno natknąć się na osoby, które uwielbiają swojskie pierogi. Jakiś czas temu na naszym portalu prezentowaliśmy przepis na dominikańską odsłonę uwielbianego dania. Dziś sięgniemy po równie zaskakującą recepturę.

Pierogi z kaszą gryczaną z pewnością sprostają wymaganiom smakoszy, którzy gustują w polskich specjałach. Przepis jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Co nam będzie potrzebne?

Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki

  • 5 g soli

  • 10 g masła

  • roztrzepane jajko

  • 250 ml ciepłej wody

Farsz:

  • torebka ugotowanej kaszy gryczanej

  • garść mięty

  • 500 g twarogu

  • jajko

  • pieprz ziołowy

  • sól

Niezawodny przepis na pierogi z kaszą gryczaną

Na początku mąkę przesiewamy razem z solą na blat. W powstałym kopcu robimy wgłębienie, umieszczamy w nim masło oraz jajko. Stopniowo wzbogacamy wszystko o ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto. Przeważnie wystarcza 10 minut.

Ciasto na pierogi przykrywamy ściereczką. Kaszę mieszamy z białym serem oraz jajkiem. Farsz doprawiamy posiekaną miętą, solą i pieprzem. Oczywiście możemy dodać również inne składniki. Ogranicza nas wyłącznie własna inwencja.

Ciasto rozwałkowujemy. Z powstałego placka wycinamy okręgi. Na środku każdego z nich umieszczamy trochę farszu. Zalepiamy pierogi, które gotujemy partiami w osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię, wystarczy gotować je przez 3 minuty. Godny uwagi jest babciny trik na idealne ciasto.

Pierogi z kaszą
Pierogi z kaszą

Canva / Sner

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia smaku

Zapraszamy na nasz Instagram