Smakosze.pl
Pierogi z kaszą

Canva / Eugeniusz Dudzinski

Fantastyczne pierogi z kaszą gryczaną

15 Września 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Pierogi można przygotować na wiele sposobów. Dużą popularnością cieszą się zawiniątka skrywające w swoim wnętrzu farsz na bazie mięsa lub kapusty. Jednak równie pyszny efekt można osiągnąć poprzez wykorzystanie kaszy gryczanej. Efekt będzie jeszcze lepszy, jeśli dodamy także odrobinę mięty.

Nie da się ukryć, że pierogi odgrywają istotną role w naszej rodzimej kuchni. Niektórzy smakosze mogliby zajadać się nimi praktycznie nieustannie. Tym razem sięgniemy po recepturę na pierogi z kaszą gryczaną.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Obłędnie pyszne pierogi z nieoczywistym dodatkiem

Nietrudno natknąć się na osoby, które uwielbiają swojskie pierogi. Jakiś czas temu na naszym portalu prezentowaliśmy przepis na dominikańską odsłonę uwielbianego dania. Dziś sięgniemy po równie zaskakującą recepturę.

Pierogi z kaszą gryczaną z pewnością sprostają wymaganiom smakoszy, którzy gustują w polskich specjałach. Przepis jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Co nam będzie potrzebne?

Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki

  • 5 g soli

  • 10 g masła

  • roztrzepane jajko

  • 250 ml ciepłej wody

Farsz:

  • torebka ugotowanej kaszy gryczanej

  • garść mięty

  • 500 g twarogu

  • jajko

  • pieprz ziołowy

  • sól

Ciasto bez pieczenia z biszkoptami i chałwą

Obłędnie pyszne ciasto bez pieczenia z chałwą i biszkoptami

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na pierogi z kaszą gryczaną

Na początku mąkę przesiewamy razem z solą na blat. W powstałym kopcu robimy wgłębienie, umieszczamy w nim masło oraz jajko. Stopniowo wzbogacamy wszystko o ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto. Przeważnie wystarcza 10 minut.

Ciasto na pierogi przykrywamy ściereczką. Kaszę mieszamy z białym serem oraz jajkiem. Farsz doprawiamy posiekaną miętą, solą i pieprzem. Oczywiście możemy dodać również inne składniki. Ogranicza nas wyłącznie własna inwencja.

Ciasto rozwałkowujemy. Z powstałego placka wycinamy okręgi. Na środku każdego z nich umieszczamy trochę farszu. Zalepiamy pierogi, które gotujemy partiami w osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię, wystarczy gotować je przez 3 minuty. Godny uwagi jest babciny trik na idealne ciasto.

Pierogi z kaszą

Pierogi z kaszą

Canva / Sner

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >
Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Przepisy

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

Czytaj więcej >