Smakosze.pl
Pierogi z kaszą

Canva / Eugeniusz Dudzinski

Fantastyczne pierogi z kaszą gryczaną

5 Września 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Pierogi można przygotować na wiele sposobów. Dużą popularnością cieszą się zawiniątka skrywające w swoim wnętrzu farsz na bazie mięsa lub kapusty. Jednak równie pyszny efekt można osiągnąć poprzez wykorzystanie kaszy gryczanej. Efekt będzie jeszcze lepszy, jeśli dodamy także odrobinę mięty.

Nie da się ukryć, że pierogi odgrywają istotną role w naszej rodzimej kuchni. Niektórzy smakosze mogliby zajadać się nimi praktycznie nieustannie. Tym razem sięgniemy po recepturę na pierogi z kaszą gryczaną.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Obłędnie pyszne pierogi z nieoczywistym dodatkiem

Nietrudno natknąć się na osoby, które uwielbiają swojskie pierogi. Jakiś czas temu na naszym portalu prezentowaliśmy przepis na dominikańską odsłonę uwielbianego dania. Dziś sięgniemy po równie zaskakującą recepturę.

Pierogi z kaszą gryczaną z pewnością sprostają wymaganiom smakoszy, którzy gustują w polskich specjałach. Przepis jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Co nam będzie potrzebne?

Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki

  • 5 g soli

  • 10 g masła

  • roztrzepane jajko

  • 250 ml ciepłej wody

Farsz:

  • torebka ugotowanej kaszy gryczanej

  • garść mięty

  • 500 g twarogu

  • jajko

  • pieprz ziołowy

  • sól

Ciasto bez pieczenia z biszkoptami i chałwą

Obłędnie pyszne ciasto bez pieczenia z chałwą i biszkoptami

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na pierogi z kaszą gryczaną

Na początku mąkę przesiewamy razem z solą na blat. W powstałym kopcu robimy wgłębienie, umieszczamy w nim masło oraz jajko. Stopniowo wzbogacamy wszystko o ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto. Przeważnie wystarcza 10 minut.

Ciasto na pierogi przykrywamy ściereczką. Kaszę mieszamy z białym serem oraz jajkiem. Farsz doprawiamy posiekaną miętą, solą i pieprzem. Oczywiście możemy dodać również inne składniki. Ogranicza nas wyłącznie własna inwencja.

Ciasto rozwałkowujemy. Z powstałego placka wycinamy okręgi. Na środku każdego z nich umieszczamy trochę farszu. Zalepiamy pierogi, które gotujemy partiami w osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię, wystarczy gotować je przez 3 minuty. Godny uwagi jest babciny trik na idealne ciasto.

Pierogi z kaszą

Pierogi z kaszą

Canva / Sner

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >