Fantastyczne pierogi z kaszą gryczaną
Pierogi można przygotować na wiele sposobów. Dużą popularnością cieszą się zawiniątka skrywające w swoim wnętrzu farsz na bazie mięsa lub kapusty. Jednak równie pyszny efekt można osiągnąć poprzez wykorzystanie kaszy gryczanej. Efekt będzie jeszcze lepszy, jeśli dodamy także odrobinę mięty.
Nie da się ukryć, że pierogi odgrywają istotną role w naszej rodzimej kuchni. Niektórzy smakosze mogliby zajadać się nimi praktycznie nieustannie. Tym razem sięgniemy po recepturę na pierogi z kaszą gryczaną.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Obłędnie pyszne pierogi z nieoczywistym dodatkiem
Nietrudno natknąć się na osoby, które uwielbiają swojskie pierogi. Jakiś czas temu na naszym portalu prezentowaliśmy przepis na dominikańską odsłonę uwielbianego dania. Dziś sięgniemy po równie zaskakującą recepturę.
Pierogi z kaszą gryczaną z pewnością sprostają wymaganiom smakoszy, którzy gustują w polskich specjałach. Przepis jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Co nam będzie potrzebne?
Ciasto na pierogi:
500 g mąki
5 g soli
10 g masła
roztrzepane jajko
250 ml ciepłej wody
Farsz:
torebka ugotowanej kaszy gryczanej
garść mięty
500 g twarogu
jajko
pieprz ziołowy
sól
Niezawodny przepis na pierogi z kaszą gryczaną
Na początku mąkę przesiewamy razem z solą na blat. W powstałym kopcu robimy wgłębienie, umieszczamy w nim masło oraz jajko. Stopniowo wzbogacamy wszystko o ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto. Przeważnie wystarcza 10 minut.
Ciasto na pierogi przykrywamy ściereczką. Kaszę mieszamy z białym serem oraz jajkiem. Farsz doprawiamy posiekaną miętą, solą i pieprzem. Oczywiście możemy dodać również inne składniki. Ogranicza nas wyłącznie własna inwencja.
Ciasto rozwałkowujemy. Z powstałego placka wycinamy okręgi. Na środku każdego z nich umieszczamy trochę farszu. Zalepiamy pierogi, które gotujemy partiami w osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię, wystarczy gotować je przez 3 minuty. Godny uwagi jest babciny trik na idealne ciasto.
Canva / Sner
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kwestia smaku