Wyjątkowo delikatne i elastyczne naleśniki bez jajek
Nie ma chyba smakosza, który nie skusiłby się na pyszne naleśniki. Specjał ten zazwyczaj do lekkich nie należy. Nasz nowy przepis bazuje na połączeniu trzech rodzajów mąki i napoju roślinnego. Naleśniki wychodzą delikatne i elastyczne, a przy tym są wegańskie i bezglutenowe. Spróbujcie koniecznie.
Roślinne ciasto bez problemu dorówna tradycyjnemu. Z podanych składników uzyskamy niezwykle cienkie i elastyczne naleśniki , które z powodzeniem będziecie mogli wykorzystać w każdym przepisie. Nawet w krokietach, gdzie jakość ciasta ma ogromne znaczenie.
Przepis na doskonałe naleśniki bez jajek
Składniki:
-
30 g oleju kokosowego
-
50 g mąki kukurydzianej
-
50 g mąki ryżowej
-
30 g mąki ziemniaczanej
-
300 ml napoju sojowego
-
szczypta soli
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypujemy wszystkie mąki i dokładnie je łączymy. Wlewamy napój sojowy i roztopiony olej kokosowy. Solimy.
Składniki miksujemy przy pomocy miksera, aż do uzyskania masy o gładkiej konsystencji. Patelnię dobrze rozgrzewamy i wylewamy na nią porcję ciasta. Rozprowadzamy ja tak, aby uzyskać cienką warstwę.
Naleśniki smażymy po około pół minuty z każdej strony. Podajemy z ulubionymi słodkimi lub wytrawnymi dodatkami. Smacznego.
Sprawdźcie też inne pyszne przepisy na naleśniki. Polecamy tę recepturę na rarytas przyrządzany z dodatkiem majonezu . Warta uwagi jest też słodka wersja z budyniem .
Źródło zdjęcia: canva/MurzikNata
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: bodypak Zapraszamy na nasz Instagram