Smakosze.pl
Ciasto na naleśniki z dodatkiem budyniu

canva/SStajic

Ciasto na naleśniki z dodatkiem budyniu - obłędnie waniliowe i pyszne

13 Lutego 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Pysznie kremowe i delikatne, a przy tym zniewalająco pachnące — takie są naleśniki z budyniem. Ich przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, a efekt zachwyci niemalże każdego. Spróbujcie koniecznie.

Naleśniki na słodko lubią nie tylko dzieci. Zdradzaliśmy wam już jak przygotować ten rarytas z dodatkiem owoców m.in. jabłek czy truskawek. Tym razem stawiamy na delikatny smak wanilii. Właśnie tę przyjemną nutę odnajdziecie w pysznym cieście, które zachwyci was swoją delikatnością. Skusicie się?

Jak wyczyścić drewniany chlebak?

Jak wyczyścić drewniany chlebak?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smaczne naleśniki budyniowe

Składniki:

  • 2 jaja

  • 2 szklanki mąki tortowej

  • 1 szklanka mleka

  • 1 szklanka wody

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy przez sito wprost do dużej miski. Dodajemy do niej pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto, które uzyskamy, powinno spływać z łyżki.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wlewamy porcję masy i dokładnie rozprowadzamy ją po powierzchni naczynia. Smażymy aż do uzyskania złotego koloru z obu stron. Podajemy z ulubionymi słodkimi dodatkami.

Wskazówki:

  • Naleśniki będą bardzo smaczne, gdy dodacie do nich twarożku z owocami. Pokruszcie go widelcem i wymieszajcie z odrobiną jogurtu. Dodajcie jabłek lub innych owoców, które macie pod ręką

  • Jako nadzienie sprawdzi się też mus owocowy lub warzywny. Możecie sięgnąć po purée z dyni czy kontrastująca w smaku konfiturę z rabarbaru.

Proszek budyniowy wykorzystajcie do zrobienia naleśników

Proszek budyniowy wykorzystajcie do zrobienia naleśników

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Jakie błędy popełniamy podczas przygotowywania rosołu?

Podczas gotowania rosołu łatwo o fatalne błędy. Nr 6 popełnia większość Polaków

Rosół bez dwóch zdań jest jedną z najbardziej kultowych zup. Na stałe wpisała się w kulinarne gusta Polaków. Często gości on w naszych domostwach, jednak nie wszyscy przygotowują go w prawidłowy sposób. Już teraz przekonaj się, jakie są najgorsze błędy popełniane podczas gotowania rosołu.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ilovebake

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata

Przepisy

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Domowy ocet jabłkowy

Przepisy

Wymieszaj i zalej nim jabłka. Zyskasz wyjątkową miksturę, na pewno przyda się w kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety devolay z fetą i szpinakiem. Przepyszne roladki z kurczaka

Czytaj więcej >
Zachwycająca surówka z cukinii

Przepisy

Zachwycająca surówka z cukinii. Dodatek do obiadu, który pokocha każdy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowa sałatka na zimę z buraków i cukinii. Największy przysmak wśród przetworów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe z czosnkiem

Przepisy

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem

Czytaj więcej >