Wyjątkowo soczyste kotlety schabowe marynowane w musztardzie i majonezie. Nie ma smaczniejszych
Zapraszamy was na wyjątkowo soczyste kotlety schabowe marynowane w musztardzie i majonezie. Nie ma smaczniejszych i delikatniejszych. Możesz już więc zarzucić patent z moczeniem mięsa w mleku z cebulą. Marynata z dwóch popularnych sosów sprawdzi się bowiem doskonale.
Za co lubicie schabowe? Z pewnością za smak i za prostotę ich przygotowania. I rzeczywiście połączenie soczystego wnętrza i chrupiącej panierki jest w nich doskonałe. A na taki efekt wpływ ma odpowiednia marynata i właściwe smażenie.
W czym zamarynować mięso na schabowe? Popularna jest marynata z mleka i cebuli, która sprawia, że kotlety stają się miękkie i delikatne, ale też nabierają przyjemnego, cebulowego smaku. Niektórzy marynują płaty mięsa w maślance lub jogurcie. My jednak pokusiliśmy się o bardzo skuteczną i prostą marynatę z majonezu i musztardy.
Schabowe marynowane w musztardzie i majonezie
Składniki:
-
4 plastry schabu wieprzowego bez kości
-
czosnek granulowany
-
1 łyżka musztardy
-
2 łyżki majonezu
-
2 łyżki mąki
-
1 jajko
-
1 szklanka tartej bułki
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów schabowych
Plastry mięsa rozbij kuchennym młotkiem, oprósz solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Umieść je w pojemniku.
Musztardę wymieszaj z majonezem, mieszanką posmaruj kotlety. Pojemnik zamknij, wstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie kotlety panieruj w mące, jajku rozkłóconym z odrobiną wody oraz w tartej bułce.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź na niej kotlety i smaż je po ok. 3 minuty z każdej strony, aż zrobią się rumiane.
Po więcej inspiracji na schabowe zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tu przepis na maślankowe kotlety schabowe , a także na schabowe w miodzie i musztardzie .
Źródło zdjęcia: canva/Lesyy Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepsza karkówka na majówkowego grilla w miodzie i musztardzie. Prosty przepis
-
Bosko chrupiące pieczone ziemniaki. Idealny dodatek do obiadu
-
Jak gotować fasolę, żeby nie mieć wzdęć? Wystarczą 2 proste kroki
Źródło: beszamel.se