Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowo soczyste kotlety schabowe marynowane w musztardzie i majonezie. Nie ma smaczniejszych
canva/richardschramm

Wyjątkowo soczyste kotlety schabowe marynowane w musztardzie i majonezie. Nie ma smaczniejszych

21 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zapraszamy was na wyjątkowo soczyste kotlety schabowe marynowane w musztardzie i majonezie. Nie ma smaczniejszych i delikatniejszych. Możesz już więc zarzucić patent z moczeniem mięsa w mleku z cebulą. Marynata z dwóch popularnych sosów sprawdzi się bowiem doskonale.

Za co lubicie schabowe? Z pewnością za smak i za prostotę ich przygotowania. I rzeczywiście połączenie soczystego wnętrza i chrupiącej panierki jest w nich doskonałe. A na taki efekt wpływ ma odpowiednia marynata i właściwe smażenie.

W czym zamarynować mięso na schabowe? Popularna jest marynata z mleka i cebuli, która sprawia, że kotlety stają się miękkie i delikatne, ale też nabierają przyjemnego, cebulowego smaku. Niektórzy marynują płaty mięsa w maślance lub jogurcie. My jednak pokusiliśmy się o bardzo skuteczną i prostą marynatę z majonezu i musztardy.

Schabowe marynowane w musztardzie i majonezie

Składniki:

  • 4 plastry schabu wieprzowego bez kości

  • czosnek granulowany

  • 1 łyżka musztardy

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki mąki

  • 1 jajko

  • 1 szklanka tartej bułki

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów schabowych

Plastry mięsa rozbij kuchennym młotkiem, oprósz solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Umieść je w pojemniku.

Musztardę wymieszaj z majonezem, mieszanką posmaruj kotlety. Pojemnik zamknij, wstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie kotlety panieruj w mące, jajku rozkłóconym z odrobiną wody oraz w tartej bułce.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź na niej kotlety i smaż je po ok. 3 minuty z każdej strony, aż zrobią się rumiane.

Po więcej inspiracji na schabowe zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tu przepis na maślankowe kotlety schabowe , a także na schabowe w miodzie i musztardzie .

majonez i musztarda
majonez i musztarda

Źródło zdjęcia: canva/Lesyy Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy