Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowo sycąca, pełna białka surówka z dodatkiem czerwonej fasoli
canva/Eleonor2439

Wyjątkowo sycąca, pełna białka surówka z dodatkiem czerwonej fasoli

28 marca 2022

Czerwona fasola rzadko gości w naszej kuchni. Tymczasem kojarzony z kuchnią meksykańską strączek bardzo dobrze komponuje się z zimowymi warzywami takimi marchewka, por czy biała kapusta. Spróbujecie podać je do obiadu wraz z jabłkami i zieleniną, a dostarczycie sobie solidnej porcji białka roślinnego.

Czerwona fasola jest cennym źródłem białka w diecie bezmięsnej. Warto po nią sięgać przy przyrządzaniu past kanapkowych lub sałatek np. śledziowej . Tym razem proponujemy wam pyszną surówkę na bazie warzywa z puszki. Będzie doskonałym towarzystwem dla kotletów ziemniaczanych . Koniecznie spróbujcie.

Przepis na wyjątkowo sycącą surówkę z czerwoną fasolą

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli

  • 1/8 białej kapusty

  • 1 średnia marchewka

  • kawałek pora

  • 2 nieduże słodkie jabłka

  • natka pietruszki lub koperek do posypania

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • szczypta soli pieprzu

Przygotowanie:

Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści i szatkujemy. Pora starannie płuczemy i kroimy w talarki. Warzywa umieszczamy w dużej misce.

Jabłka i marchewkę obieramy, myjemy je i ścieramy na tarce o większych oczkach. Dodajemy je do kapusty i pora. Mieszamy. Fasolę odsączamy z zalewy i dokładnie płuczemy ją na sitku. Łączymy ją z resztą składników i dodajemy oliwę z oliwek.

Wszystko mieszamy, a następnie doprawiamy surówkę. Natkę pietruszki lub koperek płuczemy, pozbawiamy łodyg i drobno kroimy. Posypujemy nią danie i podajemy. Smacznego.

Wskazówka: jeżeli nie macie pod ręką czerwonej fasoli, dobrze sprawdzi się również fasola biała np. piękny jaś. Możecie też użyć ugotowanego zielonego groszku.

Czerwona fasola — idealny dodatek do surówek i sałatek
Czerwona fasola — idealny dodatek do surówek i sałatek

Źródło zdjęcia: canva/Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy