Sałatka śledziowa po meksykańsku
Sałatka śledziowa po meksykańsku - składniki
200 g filetów śledziowych w occie ze słoika, w zalewie octowej,
140 g kukurydzy konserwowej (1 mała puszka),
140 g czerwonej fasoli konserwowej (mała puszka),
3 kawałki marynowanej w occie papryki,
140 g marchewki konserwowej (1 mała puszka),
papryczka chili, świeża lub marynowana,
1/3 cebuli
2 łyżki oleju lnianego, rzepakowego,
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
1 łyżeczka suszonego oregano,
3 łyżki posiekanego szczypiorku.
Sałatka śledziowa po meksykańsku - sposób przygotowania
Filety odsączamy z zalewy i kroimy na drobne kawałki (ok. 1 cm), po czym wkładamy do salaterki. Fasolę, kukurydzę, marchewkę wykładamy z puszek na sito i dokładnie odsączamy, przekładamy całość do miski ze śledziami. Cebulę obieramy i drobno siekamy (cebulę warto sparzyć wrzątkiem na sitku), następnie wkładamy do miski. Dodajemy drobno posiekane chili, suszone oregano i kumin. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy olejem i posypujemy szczypiorkiem, mieszamy.
* Sałatkę można też wykonać w wersji z majonezem (zamiast oleju).