Sałatka śledziowa po meksykańsku
pixabay.com

Sałatka śledziowa po meksykańsku

Sałatka śledziowa po meksykańsku to jedna z najbardziej popularnych propozycji podania śledzia w sałatce. Królują w niej oczywiście śledzie otulone kukurydzą, fasolą czerwoną, konserwową marchewką, cebulą i chili. Sposób przygotowania sałatki śledziowej po meksykańsku jest szybki i prosty, jednak warto przygotować ją na dzień przed podaniem, aby zdążyła się ,,przegryźć”.

Sałatka śledziowa po meksykańsku - składniki

  • 200 g filetów śledziowych w occie ze słoika, w zalewie octowej,
  • 140 g kukurydzy konserwowej (1 mała puszka),
  • 140 g czerwonej fasoli konserwowej (mała puszka),
  • 3 kawałki marynowanej w occie papryki,
  • 140 g marchewki konserwowej (1 mała puszka),
  • papryczka chili, świeża lub marynowana,
  • 1/3 cebuli
  • 2 łyżki oleju lnianego, rzepakowego,
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku.


Sałatka śledziowa po meksykańsku - sposób przygotowania

Filety odsączamy z zalewy i kroimy na drobne kawałki (ok. 1 cm), po czym wkładamy do salaterki. Fasolę, kukurydzę, marchewkę wykładamy z puszek na sito i dokładnie odsączamy, przekładamy całość do miski ze śledziami. Cebulę obieramy i drobno siekamy (cebulę warto sparzyć wrzątkiem na sitku), następnie wkładamy do miski. Dodajemy drobno posiekane chili, suszone oregano i kumin. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy olejem i posypujemy szczypiorkiem, mieszamy.

* Sałatkę można też wykonać w wersji z majonezem (zamiast oleju).

Następny artykuł