Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sałatka śledziowa po meksykańsku
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:46

Sałatka śledziowa po meksykańsku

Sałatka śledziowa po meksykańsku
pixabay.com

Sałatka śledziowa po meksykańsku - składniki 

  • 200 g filetów śledziowych w occie ze słoika, w zalewie octowej,

  • 140 g kukurydzy konserwowej (1 mała puszka),

  • 140 g czerwonej fasoli konserwowej (mała puszka),

  • 3 kawałki marynowanej w occie papryki,

  • 140 g marchewki konserwowej (1 mała puszka),

  • papryczka chili, świeża lub marynowana,

  • 1/3 cebuli

  • 2 łyżki oleju lnianego, rzepakowego,

  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,

  • 1 łyżeczka suszonego oregano,

  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku.

Sałatka śledziowa po meksykańsku - sposób przygotowania

Filety odsączamy z zalewy i kroimy na drobne kawałki (ok. 1 cm), po czym wkładamy do salaterki. Fasolę, kukurydzę, marchewkę wykładamy z puszek na sito i dokładnie odsączamy, przekładamy całość do miski ze śledziami. Cebulę obieramy i drobno siekamy (cebulę warto sparzyć wrzątkiem na sitku), następnie wkładamy do miski. Dodajemy drobno posiekane chili, suszone oregano i kumin. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy olejem i posypujemy szczypiorkiem, mieszamy. 

* Sałatkę można też wykonać w wersji z majonezem (zamiast oleju).

Tagi: