Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowo zielone naleśniki pistacjowe. Zupełnie nowa receptura
canva/Eduardo1961, Getty Images

Wyjątkowo zielone naleśniki pistacjowe. Zupełnie nowa receptura

21 kwietnia 2022

Naleśniki są idealnym pomysłem zarówno na deser, jak i sycący obiad czy kolację. Tym razem proponujemy wam wyśmienitą kompozycję z dodatkiem rozdrobnionych pistacji. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a smak na długo pozostanie w waszej pamięci. Spróbujecie?

Po naleśniki sięga wielu smakoszy. Puszysty i chrupiący smakołyk z dodatkiem pistacji będzie miłą odmianą od klasyki podanej ze słodkim serkiem czy delikatnej wersji z przygotowanej z ciasta z maślanką . Przygotujcie na kolejne śniadanie, a zachwytom nie będzie końca.

Przepis na wyśmienite zielone naleśniki pistacjowe

Składniki:

  • 2 jaja

  • 70 g pistacji

  • 180 ml mleka

  • 200 g mąki pszennej

  • 80 g cukru

  • niepełna łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • szczypta soli

  • bita śmietana (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Pistacje rozdrabniamy przy pomocy blendera. Wlewamy mleko i miksujemy aż do osiągnięcia kremowej konsystencji. Dodajemy jajka, olej, cukier, sól, mąkę i proszek do pieczenia i jeszcze chwilę mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy.

Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i smażymy naleśniki z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Podajemy ze świeżymi owocami i bitą śmietaną. Posypujemy odrobina świeżo zmielonych pistacji.

Wskazówki:

  • Jeśli nie możecie spożywać mleka, warto zastąpić je sojowym napojem roślinnym. Danie będzie równie smaczne, a nie zaszkodzi.

  • Możecie wykorzystać już obrane i rozdrobnione pistacje. Świeżo zmielone orzeszki będą jednak bardziej aromatyczne.

Pistacje nadadzą naleśnikom charakteru
Pistacje nadadzą naleśnikom charakteru

Źródło zdjęcia: canva/fpwing Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: experience-fresh.panasonic

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy