Wyjątkowo zielone naleśniki pistacjowe. Zupełnie nowa receptura
Naleśniki są idealnym pomysłem zarówno na deser, jak i sycący obiad czy kolację. Tym razem proponujemy wam wyśmienitą kompozycję z dodatkiem rozdrobnionych pistacji. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a smak na długo pozostanie w waszej pamięci. Spróbujecie?
Po naleśniki sięga wielu smakoszy. Puszysty i chrupiący smakołyk z dodatkiem pistacji będzie miłą odmianą od klasyki podanej ze słodkim serkiem czy delikatnej wersji z przygotowanej z ciasta z maślanką . Przygotujcie na kolejne śniadanie, a zachwytom nie będzie końca.
Przepis na wyśmienite zielone naleśniki pistacjowe
Składniki:
-
2 jaja
-
70 g pistacji
-
180 ml mleka
-
200 g mąki pszennej
-
80 g cukru
-
niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
szczypta soli
-
bita śmietana (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Pistacje rozdrabniamy przy pomocy blendera. Wlewamy mleko i miksujemy aż do osiągnięcia kremowej konsystencji. Dodajemy jajka, olej, cukier, sól, mąkę i proszek do pieczenia i jeszcze chwilę mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy.
Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i smażymy naleśniki z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Podajemy ze świeżymi owocami i bitą śmietaną. Posypujemy odrobina świeżo zmielonych pistacji.
Wskazówki:
-
Jeśli nie możecie spożywać mleka, warto zastąpić je sojowym napojem roślinnym. Danie będzie równie smaczne, a nie zaszkodzi.
-
Możecie wykorzystać już obrane i rozdrobnione pistacje. Świeżo zmielone orzeszki będą jednak bardziej aromatyczne.
Źródło zdjęcia: canva/fpwing Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wiekowa receptura na konfiturę z róży. Przepis pochodzi z 1937 roku
-
Bosko chrupiące pieczone ziemniaki. Idealny dodatek do obiadu
-
Jak gotować fasolę, żeby nie mieć wzdęć? Wystarczą 2 proste kroki
Źródło: experience-fresh.panasonic