Wyjątkowy przepis Anny Lewandowskiej na świąteczną babkę. Jeden składnik może budzić emocje
Babka wielkanocna jest jednym z ulubionych wypieków wielu smakoszy. Anna Lewandowska proponuje zdrową wersję z dodatkiem rodzynek — składnika, który potrafi wywołać burzliwe dyskusje. Jego dodatek nadaje babce przyjemnej tekstury i z pewnością spodoba się nawet sceptykom. Raz spróbujecie, a zachwytom nie będzie końca.
Babka wielkanocna jest obowiązkowym punktem na świątecznym stole w wielu domach. Po pysznych smakołykach od siostry Anastazji i bananowej wersji o wyrazistym smaku czas na zdrowy specjał. Anna Lewandowska proponuje pyszne ciasto z rodzynkami, które odmieni wasze spojrzenie na świąteczne wypieki. Spróbujecie koniecznie.
Przepis na świąteczną babkę według Anny Lewandowskiej
Składniki:
-
pół szklanki oleju kokosowego
-
1 szklanka mąki jaglanej
-
5 łyżek cukru kokosowego
-
200 g cukinii
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
-
4 łyżki gorącej wody
-
sok wyciśnięty z połowy cytryny
-
garść rodzynek sułtańskich
-
100 g gorzkiej czekolady
-
tarta skórka z cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Mielone siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę.
Rodzynki również przelewamy wrzątkiem. Suche składniki, czyli mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miki i mieszamy. Dodajemy do niego kleik z siemienia, stopiony olej kokosowy, cukinię i rodzynki oraz tarta skórkę z cytryny, jeśli jej używamy.
Ciasto przenosimy do wysmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy je przez mniej więcej godzinę , a następnie studzimy w piekarniku. Polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego.
Wskazówki:
-
Mielone siemię lniane i wrzątek to wegański odpowiednik jajka. Można je z powodzeniem zastąpić jednym dużym jajem „zerówką".
-
Cytryna, z której ścieramy skórkę, powinna być wcześniej dobrze wyszorowana , by usunąć z niej wszelkie substancje chemiczne, które mogą popsuć smak. Najlepiej wybrać owoc z ekologicznej uprawy, gdzie takie zabezpieczenia nie są stosowane.
Źródło zdjęcia: canva/Olha_Afanasieva
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Jak długo można przechowywać jajka na twardo? Mało kto zdaje sobie sprawę
-
Jak przygotować galaretkę drobiową bez żelatyny? Wystarczy pamiętać o 1 składniku
Źródło: hpba