Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowy przepis Anny Lewandowskiej na świąteczną babkę. Jeden składnik może budzić emocje
canva/pixelshot; TRICOLORS/East News

Wyjątkowy przepis Anny Lewandowskiej na świąteczną babkę. Jeden składnik może budzić emocje

17 kwietnia 2022

Babka wielkanocna jest jednym z ulubionych wypieków wielu smakoszy. Anna Lewandowska proponuje zdrową wersję z dodatkiem rodzynek — składnika, który potrafi wywołać burzliwe dyskusje. Jego dodatek nadaje babce przyjemnej tekstury i z pewnością spodoba się nawet sceptykom. Raz spróbujecie, a zachwytom nie będzie końca.

Babka wielkanocna jest obowiązkowym punktem na świątecznym stole w wielu domach. Po pysznych smakołykach od siostry Anastazji i bananowej wersji o wyrazistym smaku czas na zdrowy specjał. Anna Lewandowska proponuje pyszne ciasto z rodzynkami, które odmieni wasze spojrzenie na świąteczne wypieki. Spróbujecie koniecznie.

Przepis na świąteczną babkę według Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • pół szklanki oleju kokosowego

  • 1 szklanka mąki jaglanej

  • 5 łyżek cukru kokosowego

  • 200 g cukinii

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego

  • 4 łyżki gorącej wody

  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

  • garść rodzynek sułtańskich

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • tarta skórka z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Mielone siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę.

Rodzynki również przelewamy wrzątkiem. Suche składniki, czyli mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miki i mieszamy. Dodajemy do niego kleik z siemienia, stopiony olej kokosowy, cukinię i rodzynki oraz tarta skórkę z cytryny, jeśli jej używamy.

Ciasto przenosimy do wysmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy je przez mniej więcej godzinę , a następnie studzimy w piekarniku. Polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego.

Wskazówki:

  • Mielone siemię lniane i wrzątek to wegański odpowiednik jajka. Można je z powodzeniem zastąpić jednym dużym jajem „zerówką".

  • Cytryna, z której ścieramy skórkę, powinna być wcześniej dobrze wyszorowana , by usunąć z niej wszelkie substancje chemiczne, które mogą popsuć smak. Najlepiej wybrać owoc z ekologicznej uprawy, gdzie takie zabezpieczenia nie są stosowane.

Babka Anny Lewandowskiej jest smaczna i zdrowa
Babka Anny Lewandowskiej jest smaczna i zdrowa

Źródło zdjęcia: canva/Olha_Afanasieva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: hpba

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy