Pyszna wielkanocna babka od siostry Anastazji. Dodatek uwielbianego owocu zachwyci każdego
Jakie ciasta planujecie upiec na święta? Może wśród nich znajdzie się pyszna wielkanocna babka od siostry Anastazji? Ma dodatek uwielbianego owocu, który z pewnością zachwyci każdego. Są to kawałki brzoskwiń z syropu, które nie tylko ładnie wyglądają w cieście, ale też dodają mu soczystości i ciekawego smaku.
Na każdym wielkanocnym stole z pewnością pojawi się baba, a co najmniej babka. Ciasta te są typowymi wypiekami kojarzącymi się z Wielkanocą. Baby są robione z ciasta drożdżowego, babki z ucieranego. I właśnie taką szybką i pyszną babkę proponuje upiec na święta siostra Anastazja.
Pyszna wielkanocna babka od siostry Anastazji
Składniki:
25 dag masła
1/2 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1/2 szklanka likieru advocat
2 łyżki wody
5 jajek
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryny
1 puszka brzoskwiń w syropie
masło i tarta bułka do formy
cukier puder do posypania
Przygotowanie babki
Masło, olej, cukier, likier i wodę umieść w rondelku. Podgrzewaj na niedużym ogniu, aż składniki się zagotują. Wystudź.
Do rozpuszczonych składników dodaj żółtka, a także mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Całość zmiksuj.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Brzoskwinie osącz z zalewy, pokrój w kostkę, delikatnie wymieszaj z ciastem.
Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Przelej do niej ciasto. Piecz je ok. 50 minut w 180 st. C. Przestudzoną babkę wyjmij z formy, oprósz cukrem pudrem.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na puszystą babkę budyniową, a także na babkę z majonezem.
Źródło zdjęcia: canva/nitrphotos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak uratować przesolone danie? Znamy najłatwiejsze patenty pod słońcem
Ciasto na pierogi barwione sokiem z buraków. Efektowne i zniewalająco pyszne
Cudowna warstwowa sałatka wielkanocna z jajkiem i kurczakiem. Smaczna i efektowna
Źródło: radiozet