Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowy przepis na gołąbki babci Tomasza Strzelczyka
Screen filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Wyjątkowy przepis na gołąbki babci Tomasza Strzelczyka

20 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Gołąbki w swojej standardowej, mięsnej wersji zna każdy Polak i ich nie trzeba nikomu przedstawiać. Z tego powodu Tomasz Strzelczyk na swoim kanale YouTube zaprezentował wraz ze swoją babcią Marysią przepis na postne gołąbki. Brak mięsna sprawia, że można jeść je przy każdej możliwej okazji. Chętni mogą sprawdzić recepturę poniżej.

Gołąbki zdecydowanie są klasyką polskiej tradycyjnej kuchni, bez których wiele domowych obiadów nie mogłoby się udać. Tomasz Strzelczyk, jako znana osoba między innymi z udziału w programie Master Chef, posiada ogromną wiedzę na temat klasycznych przepisów, więc warto czerpać z jego wiedzy jak najwięcej.

Babcia Marysia, dzięki ogromnemu doświadczeniu w domowym gotowaniu, może wiele nauczyć nie tylko laików, lecz również wprawionych kucharzy. Mało kto bowiem decyduje się na robienie jarskich gołąbków, które smakują równie dobrze, co te z mięsem.

Przepis na gołąbki bez mięsa Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1/2 kg kaszy jęczmiennej

  • 1/2 kg surowych ziemniaków

  • 2 jajka

  • 2 cebule

  • garść suszonych grzybów

  • 0,5 l wody z grzybów

  • 1 l bulionu warzywnego + woda z parzenia liści

  • masło do smażenia

  • 1 kapusta

Gotowanie rozpocznij od wymoczenia grzybów w wodzie. Odcedź je po chwili, lecz nie wylewaj wody. Z kapusty oderwij wierzchnie liście i wytnij głąba. Całą główkę włóż do lekko osolonej wody i gotuj ją, aż liście zaczną łatwo odchodzić. Odrywaj je i odkładaj na bok.

Ziemniaki obierz ze skórki i umyj. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach, przełóż je na sito i odciśnij z płynu. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na maślę. Ziemniaki wrzuć do miski, dodaj do nich jajka, cebulę, posiekane grzyby i ugotowaną na półtwardo kaszę. Wymieszaj całość dokładnie.

Na miękkie liście nakładaj porcje farszu i zawijaj je w gołąbki. Na dnie garnka ułóż brzydkie liście, a na nich rozłóż zwinięte gołąbki. Zalej je bulionem, wodą po grzybach oraz szklanką wody po gotowaniu kapusty. Duś wszystko przez około dwie godziny. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o najlepszej kapuście do gołąbków. Ten tekst wyjaśnia tajniki przepisu na omlet z kapustą włoską.

Gołąbki

Źródło zdjęcia: canva/Joshua Resnick

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kanał Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy