Staropolski omlet z kapustą włoską
Omlet możemy przyrządzić zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. W kuchni staropolskiej królował przepis z dodatkiem kapusty włoskiej. Spróbujcie niezwykłego połączenia chrupiącego warzywa i delikatnej masy jajecznej, którego smak pozostanie z wami na długo.
Po włoską kapustę sięgamy w naszej kuchni niezbyt często. A szkoda, bo możemy z nią zrobić znacznie więcej niż tylko wrzucić ją do rosołu. Spróbujcie przygotować gołąbki albo pyszny omlet staropolski, który wam dziś proponujemy. Z pewnością skradnie on wasze serca.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pyszny omlet z kapustą
Składniki:
szklanka drobno posiekanych liści kapusty włoskiej
1 cebula
2 łyżki drobno pokrojonego boczku wędzonego
2 łyżki oliwy
5 jaj
sól i pieprz w ilości do smaku
2 łyżki wina białego wytrawnego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i rumienimy pokrojony boczek. Zdejmujemy go przy pomocy łyżki cedzakowej, a na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulkę.
Gdy się zeszkli, dodajemy kapustę i wlewamy wino. Chwilę smażymy, aż alkohol odparuje. Jaja roztrzepujemy w misce wraz z przyprawami.
Powstałą masą zalewamy kapustę i przykrywamy patelnię. Smażymy na małym ogniu, aż wierzch omletu dobrze się zetnie. Podajemy z boczkiem w towarzystwie świeżych warzyw lub pikantnej surówki.
Z omletem doskonale skomponuje się surówka z marchwi i chrzanu. Możecie do niego podać również chrupiący colesław. Wykonany z czerwonej kapusty doda koloru jajecznemu daniu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Źródło zdjęcia: canva/chengyuzheng
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: 365 obiadów na polskim stole