Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jaka jest najlepsza kapusta na gołąbki?
Adam Moskal
Adam Moskal 10.08.2021 02:00

Jaka jest najlepsza kapusta na gołąbki?

Gołąbki
freeskyline, Getty Images Pro

Podstawą gołąbków jest bez wątpienia kapusta - bez niej mięsny farsz rozpadłby się, a samo danie nie miałoby takiego samego smaku. Jaka kapusta nadaje się do nich najlepiej? Zdecydowanie najbardziej pasuje do nich klasyczna biała odmiana.

Gołąbki jadane są przez nas praktycznie na okrągło. W niektórych domach nierzadko podaje się je przynajmniej raz na tydzień, co czyni z nich potrawę tak popularną, jak schabowe czy mielone.

Mimo ogromnej popularności wielu kucharzy amatorów nie do końca wie, jaką kapustę wybrać. Ciężko się zdecydować, gdy możemy przebierać w najróżniejszych gatunkach tego warzywa.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jaka kapusta na gołąbki?

Dla większości osób nie będzie niczym zaskakującym stwierdzenie, że do klasycznych gołąbków najlepiej sprawdza się zwykła biała kapusta - taką, w którą mięsny farsz zawijany był już przez nasze prababcie.

Kupując ją w sklepie czy na targu należy zwrócić uwagę głównie na dwa aspekty tego warzywa. Przede wszystkim liście nie mogą do siebie za bardzo przylegać - w innym wypadku będą one żylaste po ugotowaniu.

Po drugie kapusta musi być zdrowa, bez pleśni czy czarnych plam. Same liście powinny być chrupiące i soczyste. To na jej podstawie często oceniamy jakość dania, dlatego warto, aby była jak najlepsza.

Inne rodzaje kapusty

Do gołąbków można jednak tak naprawdę użyć praktycznie każdej kapusty, jakiej się chce. Szczególnie dobrze smakują z kapustą rzymską, czerwoną, a nawet pekińską.

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Podczas zmiękczania liści w garnku z wodą warto skupić się na liściach. Nie należy bowiem dopuścić do ich zbytniego rozgotowania, aby podczas zapiekania czy duszenia w sosie, nie rozpadły się.

Gołąbki
undefined

Źródło: canva.com/jabiru Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: shareinfo

Zapraszamy na nasz Instagram