Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowy przepis na konfiturę z pigwy do herbaty
canva/adrianciurea69

Wyjątkowy przepis na konfiturę z pigwy do herbaty

4 sierpnia 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Pigwa to żółty, twardy owoc o wyjątkowym zapachu. Pod koniec lata i wczesną jesienią cieszy się on szczególną popularnością. Z polskiej cytryny możemy bowiem zrobić wyjątkowe przetwory!

Pigwa nie bez przyczyny nazywana jest polską cytryną. Owoc słynie z zawartości witaminy C, która wspomaga naszą odporność. Nic dziwnego, że warto mieć w swojej spiżarni przetwory z pigwy. Co można zrobić z tego owocu?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jakie przetwory można zrobić z pigwy?

Pigwa ze względu na swoje liczne zalety jest często używana do przeróżnych przetworów. Na jej bazie możemy przyrządzić m.in. rozmaite dżemy, konfitury, syropy i nalewki. Ich przygotowanie nie jest czasochłonne, a smak i zalety nie mają sobie równych.

Poniżej podajemy prosty przepis na pyszną konfiturę z pigwy. Z powodzeniem możesz jej używać jako dodatek zarówno do herbaty, jak i naleśników lub kanapek.

Przepis na konfiturę z pigwy

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy

  • 1 kg cukru

  • 6 goździków

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób wykonania:

Obierz ze skórki owoce pigwy i pokrój je w kostkę. Wszystko zasyp cukrem i zostaw i zostaw na kilka godzin, aby się "przegryzło". Jeśli po tym czasie owoce nie puszczą soku, należy dodać do mieszanki cukru i pigwy szklankę wody.

Gdy owoce staną się wilgotne, dosyp do nich 6 goździków, wrzuć do garnka i gotuj na małym ogniu. Po godzinie, gdy konfitura nabierze ciemnego koloru, wlej małą łyżeczkę soku z cytryny i gotuj jeszcze przez ok. 15 minut.

Ostudź konfiturę i przełóż do słoików. Smacznego!

Polecamy również przepisy na inne wyjątkowe przetwory m.in. sok z jeżyn na zimę i dżem z borówki amerykańskiej i banana.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel se

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy