Wyjątkowy przepis na kresową wersję gołąbków
Gołąbki z kapusty to danie idealne na obiad. Zwykle nadziewa się je farszem mięsno-ryżowym, jednak dzisiaj podamy wam przepis na kresową wersję gołąbków. Nie ma w nich mięsa, ale farsz jest i tak pyszny i pożywny. Przekonajcie się sami.
Kuchnia kresowa jest bardzo smaczna, choć wykorzystuje dość proste składniki. Takie, jak chociażby kapusta , ziemniaki i cebula. Właśnie na nich będą bazować nasze gołąbki. W tym jarskim, ziemniaczanym farszu duże znaczenie ma cebula. Powinno być jej sporo i powinna być lekko przyrumieniona. Wtedy farsz, jak i cała potrawa zyskają pełny smak.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Cudowny przepis na kresową wersję gołąbków
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
2 cebule
-
1 łyżka masła
-
2 jajka
-
3 ząbki czosnku
-
1 główka kapusty białej lub włoskiej
-
2 szklanki bulionu
-
2 listki laurowe
-
sól, pieprz
Przygotowanie kresowych gołąbków
Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na małych oczkach. Przełóż je na sitko, zawieś nad naczyniem, by odpłynął z nich nadmiar soku. Cebule obierz, pokrój w kostkę, delikatnie zrumień na maśle, wystudź. Dodaj do startych ziemniaków, połącz z jajkami i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Masę ziemniaczaną dopraw dość mocno solą i pieprzem.
Kapustę oczyść z wierzchnich liści, wykrój z niej głąb. Umieść w dużym garnku wycięciem do dołu, zalej gorącą wodą. Gotuj kilka minut, aż wierzchnie liście zmiękną.
Kapustę ostrożnie wyjmij z gorącej wody, zdejmij elastyczne liście, wystudź. Twardą główkę kapusty ponownie włóż do wrzątku i obgotuj.
Z każdego liścia kapusty zetnij nożem zgrubiały nerw. Na każdym liściu kładź porcję ziemniaczanego farszu i uformuj gołąbek.
Dno garnka wyłóż pozostałymi liśćmi, ułóż na nich dość ścisło gołąbki. Zalej je bulionem, zagotuj. Dodaj listki laurowe, trochę soli i pieprzu, gotuj na niedużym ogniu ok. godzinę.
Gołąbki przed podaniem możesz okrasić zrumienionym boczkiem lub podać z gęstą śmietaną.
Źródło zdjęcia: canva/JackF
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: winiary