Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowy przepis Strzelczyka na surówkę z młodej kapusty. Prosto, niedrogo i smacznie
screen z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube, canva/Wiktory

Wyjątkowy przepis Strzelczyka na surówkę z młodej kapusty. Prosto, niedrogo i smacznie

10 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Prezentujemy wyjątkowy przepis Strzelczyka na surówkę z młodej kapusty. Będzie prosto, niedrogo i smacznie. Tak przygotowaną surówkę możecie podać do niemal każdego dania obiadowego. Urzeknie wszystkich chrupkością i soczystością. Szykujcie się na dokładki.

Młoda kapusta jest od kilku tygodni dostępna w naszych sklepach i na szczęście robi się coraz tańsza. Jest więc doskonała okazja do tego, by przerobić ją na wyjątkowo pyszne potrawy. Najzdrowszą z nich z pewnością będzie surówka.

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty? Warzywo to doskonale komponuje się zwłaszcza z marchewką i cebulą. Tomasz Strzelczyk przygotował do niej wyjątkowy sos, który bazuje na jogurcie naturalnym. Skorzystajcie z jego przepisu, a na pewno się nie zawiedziecie.

Surówka z młodej kapusty według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty

  • 1 czerwona cebula

  • 1 marchewka

  • 5 łyżek jogurtu greckiego

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki octu jabłkowego

  • 2 łyżki miodu

  • 1 łyżeczka musztardy

  • sól, pieprz

Przygotowanie surówki z młodej kapusty

Kapustę oczyść z wierzchnich liści, dość drobno poszatkuj. Cebulę obierz, pokrój w cienkie piórka lub w kostkę. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Na sos jogurt grecki wymieszaj dokładnie z majonezem, octem, miodem i musztardą. Polej nim rozdrobnione warzywa, wymieszaj.

Surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz do niej dodać też trochę posiekanego koperku. W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy Tomasza Strzelczyka na surówki. Sprawdź, jak robi surówkę z ogórków , a także poznaj recepturę Strzelczyka na surówkę z kapusty i kiszonych ogórków .

młoda kapusta
młoda kapusta

Źródło zdjęcia: canva/Svetl

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepis z książki „Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni” Tomasz Strzelczyk, wyd. Znak

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy